KIDANJE METLICA Ovako su nekad klinci dane provodili na suncu i zarađivali džeparac

Razni strojevi za određene poslove uspješno zamjenjuju čovjekov rad, ali za kidanje metlica ljudska je ruka definitivno još uvijek nezamjenjiva.

Podsjetimo, metlice su vrhovi kukuruza koji se moraju otrgnuti jer se na taj način dolazi do boljeg roda kukuruza, odnosno kako bi klip u jesenskom periodu izrastao tvrd i velik s mnogo zrna.

Mnogi mladi, u želji da zarade novac za odlazak na more ili kakvo drugo putovanje, a da ne ovise o novcu roditelja, odlazili su u kidanje metlica jer to nije neki posebno težak posao, osim što cijeli dan moraš biti na suncu, a dnevnica i nije bila tako loša.

Država je unazad par godina ovaj sezonski posao u poljoprivredi striktno uredila zakonskim odredbama pa je uvela vaučere i više ga ne mogu obavljati maloljetnici.

Jedno je sigurno, bez obzira na sve poteškoće vezane uz taj “posao”, vjerujemo da ga se mnogi prisjećaju s velikim osmjehom na licu jer su ga obavljali u svom djetinjstvu zajedno s prijateljima, a posebno generacije koje su 70-ih bile u srednjoj školi i kojima je to na neki način bila obaveza pred kraj školske godine.

(www.icv.hr, Glas Slavonije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content