Ministar Aladrović u Osijeku uručio ugovore: U aktivnosti zapošljavanja “Zaželi” u Hrvatskoj uloženo 1,8 milijardu kuna

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar danas (srijeda) su u Osijeku svečano  uručili 18 ugovora u sklopu poziva  „ZAŽELI –Program zapošljavanja žena– FAZA II.“, vrijednih više od 25 milijuna kuna.

Potpisivanju i svečanom uručenju ugovora nazočili su i Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. 

Ministar Aladrović izjavio je tom prilikom kako je u aktivnosti zapošljavanja u sklopu programa “Zaželi” do sada u Hrvatskoj uloženo 1,8 milijardu kuna, čime je višestruko premašena prvobitno planirana alokacija od 300 milijuna kuna.

– To pokazuje koliki je interes i potreba za ovakvim programom i učinit ćemo sve da osiguramo sredstva i u sljedećem financijskom razdoblju, tako da će treća faza sigurno biti prisutna u vremenu od 2021. do 2027. godine – rekao je Aladrović.

Ocijenio je i kako je Osječko-baranjska županija “najsvjetiiji primjer ovoga programa, jer je na njenom području uloženo više od 330 milijuna kuna”.

Dodao je i kako se u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru također planira osigurati sredstva za taj program, jer on u sebi sadrži tri prioritetna cilja Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić izvijestio je da je prva faza projekta “Zaželi” završena,  a već su spremni projekti za drugu fazu.

– Projekt je značajan zbog zapošljavanja žena, koje teško pronalaze posao na tržištu rada te krajnjih korisnika, koji osim usluge njege u kući, dobivaju uslugu socijalne uključenosti, čime se prevenira institucionalizacija – rekao je Lukić.

Na upit novinara što očekuje od pregovora o novom Zakonu o radu,  ministar Aladrović je poručio kako očekuje dogovor. Istaknuo je da nakon prethodnih konzultacija sa socijalnim partnerima, “danas formalno počinje raditi radna skupina, i očekuje da ona bude efikasna”.

– Siguran sam da ćemo postići dogovor i da ćemo formirati novi zakon o radu koji će,  s jedne strane, štititi radnike, pružiti im dodatnu zaštitu, ali s druge strane, omogućiti poslodavcima konkurentno okruženje – ocijenio je Aladrović.

Ističe da je teško procijeniti koje će biti najteže točke pregovora, ali je “sigurno da se mora postići kvalitetan balans”.

– Ne možemo ići samo s pozicije poslodavaca, niti samo iz pozicije radnika ili sindikata. Bitno je da zakon o radu bude kvalitetno napravljen, tako da omogući konkuretno gospodarstvo,  a s druge strane, da radnici budu zaštićeni i da bude manje ugovora na određeno vrijeme – pojasnio je Aladrović.

Na novinarski upit potvrdio je da se razmišlja o populariziranju rada od kuće, i to određenim olakšicama, u kontekstu poslodavaca i kontekstu rada, dodavši kako očekuje da će novi zakon stupiti na snagu tijekom 2022. godine.

– Sada je na redu radna skupina, ali s obzirom da smo imali prethodne konzultacije, koje su trebale utvrditi stavove socijalnih partnera, i približiti ih, siguran sam da ćemo taj rok dostići – rekao je ministar Aladrović.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content