Nova udruga proizvođača duhana Tabacum želi povećati proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji

U Slatini je osnovana nova udruga proizvođača duhana Tabacum kojoj se odmah nakon osnutka priključilo 57 proizvođača duhana koji obrađuju oko 667 hektara površina pod duhanom na području Podravine i Slavonije. Udruga okuplja proizvođače koji imaju ugovor s najvećim organizatorom proizvodnje i otkupljivačem duhana u Hrvatskoj, na kojeg otpada 85 posto ukupne proizvodnje duhana, tvrtkom Hrvatski duhani.

– Cilj osnivanja ove udruge je okupljanje proizvođača duhana u što većem broju i na što kvalitenijem nivou. Mislimo kako ćemo kvalitenim udruživanjem ostvariti našim članovim  bolje i sigurnije uvjete proizvodnje duhana. Naime, mi želimo sigurnu budućnost naših ulaganjima i našem radu u proizvodnji duhana. Orjentirani smo na intenzivniji dijalog sa Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom i prerađivačima duhana kako bi stvorili još kvalitetnije okruženje za proizvodnju duhana u Hrvatskoj. S obzirom da je duhan jedna od najdohodovnijih poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj, godišnje vrijednosti proizvodnje od preko 100 milijuna kuna, koja čini značajn dio gospodarske aktivnosti našeg kraja, vjerujemo da će nas u našim nastojanjima podržati i županije u kojima se primarno proizvodi duhan. Uvjereni smo da je dodatno jačanje proizvodnje u interesu svih proizvođača, ali i Ministarstva poljoprivrede i svih žitelja naših krajeva izjavio je Mihael Čolak, predsjednik Udruge Tabacum.

Mihael Colak1
Foto: Tabacum

 

Nakon višegodišnjeg trenda pada, proizvodnja duhana u Hrvatskoj u nekoliko je posljednjih godina stabilizirana. To je rezultat prije svega investicija proizvođača u nove tehnologije, prvenstveno mehaničke berače koji su u velikoj mjeri riješili problem nedostatka radne snage. U udruzi smatraju da nastavak ulaganja u nove tehnologije, koje smanjuju potrebu angažiranja dodatne radne snage te podižu produktivnost i opstojnost same proizvodnje, poput automatiziranih sušnica, topera i slične opreme, otvara mogućnost dugoročnog povećanja proizvodnje duhana.

Udruga Tabacum nastavlja s povećanjem članstva i očekuje da će vrlo skoro okupiti proizvođače koji proizvode duhan na više od 50 posto ukupno ugovorenih površina Hrvatskih duhana.

(www.icv.hr, Tabacum)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content