Projekt “ZAŽELI” Osječko-baranjske županije: Zaposleno 57 žena koje brinu o 300 starijih osoba

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer je (petak) održana Završna konferencija projekta “ZAŽELI pomoć u kući” – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada.

Naime, Osječko-baranjska županija je još 2018. godine podnijela projektni prijedlog “ZAŽELI pomoć u kući” – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europske unije.

Nositelj projekta je upravo Osječko-baranjska županija, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek, centri za socijalnu skrb iz Osijeka i Belog Manastira, domovi za starije i nemoćne osobe Osijek i Beli Manastir, općine Antunovac, Vladislavci, Darda i Draž te Grad Beli Manastir.

– Osječko-baranjska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je prepoznala važnost projekta “ZAŽELI – program zapošljavanja žena” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 8,6 milijuna kuna. Kroz projekt je zaposleno 57 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a obuhvatio je više od 300 korisnika, starijih i nemoćnih osoba te osoba u nepovoljnom socijalnom položaju – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Dodao je kako su na području Osječko-baranjske županije još uvijek aktivna 52 projekta “Zaželi” koje provode jedinice lokalne samouprave i organizacije civilnog društva i naglasio kako se pružanjem pomoći u kući istovremeno pridonosi prevenciji prerane institucionalizacije starijih osoba, poboljšanju kvalitete njihova života i socijalne uključenosti, ali i sprječava rizik od siromaštva obje skupine osoba.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ .Ivana Stanić istaknula je važnost provedenog projekta i osvrnula na najznačajnije dosege njegove provedbe.

– Projekt je trajao 30 mjeseci, odnosno od 14. prosinca 2018. godine do 14. lipnja 2021. godine, u stopostotnom iznosu je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. Provedbom projekta pridonijelo se kvaliteti života osoba starije životne dobi i zaposlilo 57 teže zapošljivih žena koje su tijekom edukacije stekle kvalifikaciju gerontodomaćica. Zbog pandemije koronavirusa provedena je i edukacija s Domom zdravlja Osječko-baranjske županije čime smo pridonijeli pravodobnoj primjeni mjera u suzbijanju širenja zaraze. Važno je dodati kako je oko 25 posto populacije na području naše županije starije životne dobi, stoga je projekt iznimno značajan u pružanju usluga pomoći u kući, čime se pridonosi socijalnoj politici deinstitucionalizacije korisnika koja je vrlo važna kad znamo da je veliki broj stanovnika smješten u ustanovama i samačkim domaćinstvima – zaključila je pročelnica Stanić.

Dodala je kako je projekt nažalost zatvoren, no Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ pripremio je dokumentaciju za novu prijavu projekta čija je vrijednost pet milijuna kuna i kojim bi se ponovno zaposlilo 50-ak žena.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content