Projektom “Gastro povratak prirodi” orahovački i pitomački srednjoškolci potaknuli autohtonu gastronomiju

Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica kao nositelj projekta te Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače kao partner, sudjelovale su u projektu pod nazivom “Gastro povratak prirodi” Ministarstva turizma, a temeljem programa “Promocija zanimanja – promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2019./2020.godini”.

Projekt je vrijedan 50 tisuća kuna, a zbog pandemije uzrokovane koronavirusom trajanje projekta produženo je do 30. lipnja U projektu su sudjelovali nastavnici iz Srednje škole “Stjepan Ivšić” Mirjana Boloban, Ivan Jurišić, Mirko Kufner, Danira Vinković i ravnatelj Zorislav Milković te učenici 3.d razreda smjer kuhar i konobar Anteo Andrašek, Ena Čapo, Marko Čvarak, Ana Milković, Josip Troha, Karla Petranović, Jelena Žic, Vanesa Tir, Mihaela Majetić i Mihael Dobrijević.

Članovi tima iz Srednje škole Stjepana Sulimanca bili su nastavnici Ivana Kralj, Branka Pavoković, Darko Baričević, Mirna Sudec i ravnatelj Josip Ivoš te učenici smjera poljoprivredni gospodarstvenik, agroturistički tehničar, kuhar i konobar Valentino Čajkulić, Luka Komar, Erik Kovačić, Mateo Matuzalem, Tea Trezić, Spomenka Cetin, Sven Gundić, Mateo Bereknjaj, Valentina Kovač i Ivana Dujman.

-Projekt je obuhvaćao razne projektne aktivnosti kao što su izrada profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram, zatim dva edukativna programa: “Upoznaj Papuk” u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Papuk i “Namirnice iz prirode kao resurs za stvaranje gastro turističkog doživljaja” uz predavanje Rikarda Bakana, eksperta Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice. Održane su i tri radionice i to “Branje i gotovljenje jela od srijemuša” u Parku prirode Papuk, “Branje i gotovljenje jela od koprive” u restoranu Zlatni klas u Otrovancu koji ima dugu tradiciju u pripremi jela s koprivom te “Priprema proizvoda za tržište” koje obuhvaća pakiranje, deklariranje i kalkulaciju proizvoda od koprive i srijemuša – kaže profesorica Mirjana Boloban iz orahovačke srednje škole.

Collage Fotor 900x675 1

Naglašava kako će proizvodi ovog projekta biti dostupni široj javnosti.

-Proizvode kao što su aromatizirana sol od srijemuša, tjestenina sa srijemušem i koprivom, sirup od koprive, čaj od koprive, prodavat će učeničke zadruge UZ “Vučica” iz Srednje škole “Stjepan Ivšić” Orahovica i UZ “Kostanj” iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. Izradit ćemo i kuharicu pod nazivom “Gastro povratak prirodi- srijemuš i kopriva u tiskanom i elektroničkom obliku koje će biti na web stranicama škola, kao i stranicama TZ grada Orahovice i općine Pitomača, a sadržavat će i upute o branju i osobinama srijemuša i koprive. Kuharica može poslužiti ugostiteljskim objektima na području Virovitičko-podravske županije za novu gastronomsku ponudu utemeljenu na jelima od autohtonog samoniklog bilja kao i ugostiteljskim školama u županiji u skladu s novim kurikulumom koji potiče posebnosti i specifičnosti obrazovanja u ugostiteljskoj struci. Najuspješnija jela iz kuharice bit će uvrštena u sezonski jelovnik školskog restorana “Stara pivnica” Srednje škole Stjepana Sulimanca – zaključila je prof. Boloban.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content