Sajmeni dio svečanosti ovogodišnje proslave sv. Antuna u osječkoj Tvrđi samo na Trgu, uz kameni spomenik kugi

Blagdan sv. Antuna Padovanskog u Osijeku, koji se obilježava 13. lipnja, a ove godine pada u nedjelju, ima višestoljetnu tradiciju. To crkveno proštenje privlače tisuće građana i građanki Osijeka, ali i stanovnike okolnih mjesta koji naprosto preplave cijelu Tvrđu u kojoj se taj dan odvija svojevrsni gradski kirvaj.

No, s obzirom da je rekonstrukcija toga dijela grada još u tijeku, sajmeni dio svečanosti održat će se isključivo na Trgu Svetog Trojstva. Ukupno 50 štandova biti će raspoređeno uz Muzej Slavonije, Ekonomsku školu, zgradu Rektorata, Arheološkog muzeja i Glazbene škole Franje Kuhača.

Ovogodišnja proslava sv. Antuna u Franjevačkom samostanu i crkvi Svetog Križa, u osječkoj Tvrđi, počinje trodnevnom molitvenom pripravom od 10. do 12. Lipnja, a predvodi ju fra Damir Pavić, franjevac iz Sarajeva. Svaki dan molitveni program počinje u 18 sati pobožnošću sv. Antunu, nakon čega slijedi euharistijsko slavlje, a vjernici tijekom ta tri dana imaju priliku i za sakrament pomirenja (svetu ispovijed), izvijestili su osječki franjevci.

Na sam blagdan sv. Anutna, u nedjelju, 13. lipnja, bit će ukupno 12 misa, gotovo svaki slijedeći sat od 3 sata ujutro kada će se održati prva misa.

Tradicionalni blagoslov djece i ljiljana bit će tijekom svečanog misnog slavlja u samostanskom dvorištu u 18 sati. S obzirom na očekivani dolazak velikog broja vjernika, osječkim franjevcima u ispomoć će doći brojni svećenici iz Osijeka i drugih mjesta.

Pobožnost sv. Antunu Padovanskom počela je još u vrijeme dolaska prvog franjevca u Osijek, prije 334 godine, fra Šimuna iz Bača, koji je u blizini nekadašnje Sulejmanhanove džamije sagradio prvu drvenu crkvicu, a franjevačka crkva Sv. Križa kolokvijalno se i danas naziva crkvom sv. Antuna iako taj svetac “zauzima” samo jedan pobočni oltar.

Svetog Antuna smatra se zaštitnikom siromašnih, potlačenih, putnika, trudnica, pekara, ribara, onih koji su nešto izgubili, pa čak i kontrarevolucionara.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content