Trend smanjenja nezaposlenosti na području OBŽ i grada Osijeka se nastavlja: Prvi put ove godine nezaposlenih manje od pet tisuća

foto: ilustracija, freepik.com

Prema podacima iz Područne službe Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području županije krajem svibnja evidentirano je 15.876 nezaposlenih osoba, što je 988 osoba manje nego u travnju, te 1.945 osoba manje nego u svibnju 2020. godine.

U odnosu na prethodni mjesec, u Osijeku je zabilježeno smanjenje nezaposlenosti za 397 osoba, pa je registrirana nezaposlenost po prvi put ove godine pala ispod pet tisuća. Trenutno je 4945 nezaposlenih Osječana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Naime, tijekom svibnja u evidenciju nezaposlenih prijavile su se 923 nove osobe, a odjavilo 1911 osoba.

Najviše osoba zaposleno je u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju, prerađivačkoj industriji te trgovini.

Tijekom svibnja 2021. godine poslodavci su prijavili 1.226 slobodnih radnih mjesta, što je 512 radnih mjesta više nego u svibnju prošle godine ali i 195 radnih mjesta manje nego prethodnog mjeseca.

Procijenjena stopa registrirane nezaposlenosti na području OBŽ u svibnju 2021. godine iznosila je 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine ta stopa iznosila 16,9. Procijenjena stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj je 8,1 posto.

(www.icv.hr, tj)