Osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena – od ponedjeljka sve u jednom dokumentu

Od ponedjeljka kreće izdavanje novih, biometrijskih osobnih iskaznica koje će služiti i kao putovnica i kao zdravstvena iskaznica.

– Od 2. kolovoza u RH i u drugim državama EU počinje izdavanje nove generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade i predstavio detalje nove osobne, donosi Večernji.hr.

Za izdavanje nove osobne nećete morati ispuniti nikakav obrazac, već samo donijeti fotografiju, dokaz o uplati i staru osobnu.

Nova osobna vrijedit će pet godina. Za osobe do 70 godina koštat će 100 kuna, a za one starije 70. Ukoliko osobnu želite dobiti u ubrzanom postupku, u roku od 10 dana, stajat će vas 195 kuna, a ako je želite žurno, kroz maksimalno tri dana – morat ćete izdvojiti 500 kuna.

Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina 

– U svrhu mjera demografske politike, a u svrhu poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, osiguravamo podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina hrvatskim državljanima s prijavljenim prebivalištem u RH. Ovim se Središnji državni ured za demografiju i mlade obvezuje osigurati sredstva za podmirivanje sredstva za izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku, naravno u cijelosti – kazala je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici. To znači brži prolaz graničnih kontrola.

Tako se također objedinjavaju zdravstvene i osobne iskaznice. Građani neće više morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenje, odnosno po novom Zakonu s rokom važenja od 40 godina, a s navršenih 65 do navršenih 70 godina građani mogu ishoditi osobnu sa certifikatima, ali i bez njih.

Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta. Građani neće trebati kupovati čitače.

Svi građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content