Smrad iz donjomiholjačke bioplinare glavna tema aktualca: Sumporovodik odstupa od propisane razine, građani su spremni na totalni bunt

Nakon što je na aktualnom satu, prvom u novom sazivu Skupštine OBŽ, vijećnica Vesna Vučemilović postavila pitanje u vezi problema, odnosno smrada zbog rada bioplinskog postrojenja u Donjem Miholjcu, ta je tema izazvala žučnu raspravu i na sjednici Gradskog vijeća Donjeg Miholjca.

U raspravu se uključilo čak pet vijećnika, a nezavisni vijećnik Mladen Loina istaknuo je kako je Građanska incijativa upozoravala na nezakonito zbrinjavanje otpada, no reakcija nadležnih je izostala.

Prema njegovim riječima smeće se i dalje dovozi, a nakon mirnog prosvjeda i peticije građani su spremni na totalni bunt.

Gradonačelnik Goran Aladić detaljno je elaborirao aktivnosti provedene od 29. siječnja, kada se smrad počeo intenzivnije širiti, do 11. lipnja, a odnose se na dopise Državnom inspektoratu, Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Kako je istaknuo, Državni inspektorat izvršio je nadzor nad tvrtkom VDM Energija, koja ima bioplinsko postrojenje, ali nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Nakon toga je Grad angažirao ovlaštenu tvrtku za ispitivanje kakvoće zraka i nakon 11 dana mjerenja utvrđeno je da sumporovodik odstupa od propisane razine.

– Izvijestili smo o tome Državni inspektorat i tražili ponovni izlazak na teren i preispitivanje dozvole za gospodarenje otpadom, a to isto i od županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša. Dostavili smo i primjedbe na elaborat gospodarenja otpadom, poslali zahtjev za ukidanje rješenja o izmjeni dozvole za gospodaranje otpadom i žalbu Ministarstvu gospodarstva. Odgovor još nismo dobili – rekao je Aladić te poručio kako će Grad tražiti laboratorijska ispitivanja otpadnih tvari koje se zbrinjavaju u bioplinari i zabranu daljnjeg dovoženja smeća.

(www.icv.hr, tj)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content