Tehnološko inovacijski centar u Virovitici u budućnosti će pomagati i vinarima s područja Virovitičko-podravske županije

– Naša vrata su vam otvorena, mi smo ovdje zbog vas – naglasila je na sastanku s predstavnicima udruga vinogradara i voćara iz Virovitičko-podravske županije, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici Ivana Nemet, koja je uoči sastanka, sudionike provela kroz prostor TIC-a.

Podsjetimo, Tehnološko-inovacijski centar je projekt Virovitičko-podravske županije, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijednog 17.571.604,21 kuna. Nositelj projekta je bila Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Cilj mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

TIC kao ustanova namijenjena je primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica. Uz to što je TIC-u osnovna djelatnosti med, mlijeko i ljekovito bilje, u budućnosti će to biti i vino.

– S obzirom na moje iskustvo u vinarstvu, dobila sam podršku Virovitičko-podravske županije, da uvrstimo i vino – naglasila je Ivana Nemet.

vinari tic 5
Foto: K. Toplak

O koja bi se to predavanja održavala u prostoru TIC-a za vinare, predavanja koja bi im omogućila u konačnici bolji i kvalitetniji proizvod.

– Tako bi se kroz godinu, u prostoru TIC-a održala četiri predavanja. Prvo bi se bavilo temama ususret berbi, održavanju podruma i opreme, procjena količine grožđa, procjena količina vina, računanje potrebne enologije, vinifikacija bijelih i crnih vina. Drugom bi tema bila mlada vina, radila bi se degustacija uz komentare rezultata, a ako bi se pojavile neke manjkavosti, tražio bi se lijek kako bi se one otklonile. Treće predavanje bi bilo na temu tipiziranja vina, što su bistrila i kako ih dozirati vinu, kako završiti vina i slati ih na ocjenjivanje. Bila bi tu i degustacija kojom bi se vidjelo u kakvoj „su kondiciji“ vina. Četvrtim predavanjem bi se analizirao pregled godine, stavila bi se vina u promet, govorilo kako održati i zaštiti vina, kako sačuvati zdravlje vina, buteljirati ih ili ne te kao to raditi i naravno, marketing vina – istaknula je Ivana Nemet.

Uz predstavnike vinara s područja Virovitičko-podravske županije, bio je tu i pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HGK ŽK Virovitica. Vinari su podržali ovu inicijativu, a Ivana Nemet im je naglasila kako se u budućnosti ima za cilj nabaviti kvalitetan laboratorij za vino pa bi tada cijela ova priča bila kompletna. Ovu 2021. godinu, vinari Virovitičko-podravske županije, posebno vinarije Apolitico i PP Orahovica pamte po sjajnim vijestima s Decantera u Londonu, gdje je Apolitico osvojio srebro (sauvignon blanc) i dvije bronce (graševina i rosé), a PP Orahovica dva srebra (Martin Albus Frankovka i Martin Albus Pinot sivi) i tri bronce (Martin Albus Silvanac zeleni, Frankovka i Frankovka Rose). To je dokaz kako se na području Virovitičko-podravske županije može proizvesti „svjetsko vino“…

(vpz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content