U projektu Općine Vladislavci “Zajedno u zajednici” i Čačinci: Povezivanjem slavonskih općina do bolje socijalne uključenosti starijih i nemoćnih

Na području općine Vladislavci ne postoji nikakav oblik institucionalne niti izvaninstitucionalne skrbi za stare i nemoćne, a budući da je riječ o ruralnoj općini, koju čine sela udaljena od većih urbanih područja, važne ustanove starijima ostaju nedostupne.

Stoga se projektom “Zajedno u zajednici u općini Vladislavci” želi unaprijediti socijalne usluge starijim osobama kako bi se ostvarila njihova ravnopravna uključenost u društvo, a istovremeno ojačali kapaciteti organizacija civilnog društva i volontera koji rade sa starijima.

Projektom je obuhvaćeno 80 osoba starijih od 65 godina s područja općine za koje se organiziraju psiho-socijalne, rekreativne i kulturno-kreativne radionice u prostorijama novoprilagođenima upravo starijima.

363fc249 ef6a 4176 a6ba 1b54e4856cb3 Custom

– To je još jedan u nizu hvalevrijedan projekt u Općini Vladislavci koji je zaživio i protječe onako kako je i zamišljen. Projekt je u punom jeku, a provodi se već 8 mjeseci. Imamo podršku svih mještana, ponajviše naših korisnika i njihovih najbližih članova obitelji. Sam projekt osmišljen je da traje približno 2 godine, a o aktivnostima korisnika brigu vode voditeljica sportskih aktivnosti Jelena Abjanović – Koncoš, voditeljica kulturno – kreativnih radionica Monika Horvat, asistentica i asistent u provedbi projekta Katarina Šarac i Pero Dubravac- ističe koordinator projekta i financijski administrator Miro Ivanović.

Dodaje i kako kroz druženje sa starijim osobama sve više stječu saznanja o njihovim navikama, problemima, posebice zdravstvenim, pa se posebna pozornost posvećuje prehrani i nutricionističkim savjetima kao prevenciji bolesti. Osim savjeta za zdravu ishranu svaki tjedan se s korisnicima odrađuju i sportske aktivnosti, a najdraže su im šetnje uz razgovor, vožnja biciklom te pojedinačne vježbe.

bae08775 ab04 4510 9a44 c4eb6e81e005 Custom

– Na kulturno–kreativnim radionicama bude pregršt zabave i smijeha jer naši korisnici uvijek rade nešto zanimljivo, ali po njih i korisno. Ovim radionicama korisnici smanjuju stres i anksioznost kreativnim djelovanjem, povećavaju društvenu interakciju te potiču svoje samopouzdanje. Upravo su ovakvi tipovi projekta našim mještanima najpotrebniji, kako bi svoje umirovljeničke dane učinili zanimljivijim i kako bi vrijeme provodili na što zdraviji i kvalitetniji način- kaže Ivanović.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Općine Vladislavci, a bit će predstavljen i prijateljskim općinama poput općine Garčin u Brodsko-posavskoj županiji, općini Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji te općini Cerna koja se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tako će se obuhvatiti korisnici s više područja, odnosno u mjestima s kojima općina Vladislavci  njeguje dobre odnose. Cilj svega je učvršćenje međusobne suradnje na način da se iz svih aktivnosti stvore pretpostavke za izradu budućih projekata koji će biti usmjereni socijalnom uključivanju starijih i nemoćnih.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content