ZDRAVI KUTAK Anka Dorić: Postoji više od 30 krvnih grupa s 650 antigena, a samo jedna pogreška prilikom transfuzije može biti kobna

Prije točno mjesec dana, 14. lipnja, u Virovitici je obilježen Međunarodni dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Budući da smo u našem prošlom terminu minute posvetili nekim drugim temama, a obilježavanje Međunarodnog dana samo ukratko spomenuli, današnje izdanje emisije u potpunosti ćemo posvetiti darivateljima i samoj krvi.

U jučerašnjoj emisiji gostovala nam je Anka Dorić, djelatnica na transfuzijskom odjelu Opće bolnice Varaždin, koja je povodom tog događaja održala kraće edukativno predavanje.

– Transfuzijska medicina datira otkad postoji čovjek, ali je značajne uzlete doživjela 1900. godine otkrićem krvnih grupa AB0. Samo 37 godina kasnije otkriven je i rh krvnih grupa, a tada je počela era transfuzijske medicine koja je danas izuzetno posebna specijalnost u medicini iz nekoliko razloga. To je struka kojoj je centralna osoba ne bolesna, već zdrava osoba, jer zdrav davatelj je osnova transfuzijske medicine. Tu su naravno i bolesnici zbog kojih se sve ovo radi, a sve u suradnji s našim zdravstvenim radnicima i društvima Crvenog križa- započela je Anka.

Kada se govori o krvi, ali i transfuziji, potrebno je znati da ima više od 30 sustava krvnih grupa s 650 antigena, no četiri krvne grupe koje su svima dobro poznate one su najvažnije i ukoliko dođe do pogreške prilikom transfuzije, slijedi trenutna smrt.

– Upravo je iz tog razloga bitno naše cijeloživotno učenje, a bitno je znati da transfuzijska medicina transplantacijska, budući da je krv jedino tekuće tkivo u čovjeku, zatim laboratorijska, jer se bavi raznim poremećajima, i na kocu farmacijska, budući da priprema krvi graniči upravo s tom zdravstvenom disciplinom. Krv može transplantirati svaka zemlja koja je razvijena, a na svu sreću, takva je i naša Hrvatska- dodala je.

Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi Društvo Crvenog križa Virovitičko–podravske županije obilježilo je prigodnim skupom, koji je održan na ulazu virovitičkog dvorca Pejačević. Uz članove Kluba darivatelja krvi 100+ Virovitičko–podravske županije skupu su nazočili: Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ, dr. Ljiljana Kucljak Šušak, dr. Biljana Vujnović Balta, dr. Anka Dorić i Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, koja je ugostila dobrovoljne darivatelje krvi, a svoje iskustvo kao darivatelj s nama je podijelio Denis Delić.

-Već četrdesetak godina redovito darujem krv i to smatram jednom svojom humanom odlukom, kojom spašavam brojne druge živote. Ne treba druga motivacija, to je jednostavno ono što nas pokreće, kada znamo da s tim činom možemo nekome pružiti novu priliku. Sve je počelo još kada sam bio srednjoškolac, a nastavit će se dok sam živ. Trebamo naglasiti da se u ovo pandemijsko vrijeme broj dobrovoljnih darivatelja krvi, na području naše županije u prošloj godini povećao za nove 72 osobe – naglasio je Denis Delić, predsjednik Kluba darivatelja krvi 100+ Virovitičko–podravske županije.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content