Dr. Miroslav Venus: Ne slažem se s Milanovićem oko švedskog modela, a u ovoj situaciji kolektivni imunitet možemo zaboraviti

Rast broja oboljelih od COVID-a ubrzava se i danas je bilo 638 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 358 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih 43 na respiratoru, a šest je osoba umrlo. Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je da među hospitaliziranima od 16. do 24. kolovoza njih 78% nije cijepljeno. U Zadru ih nije cijepljeno više od 90%, a u Šibeniku, u KB-u Dubrava i u Rockefellerovoj nijedan hospitalizirani nije cijepljen. U 97,6% riječ je o delta-varijanti koronavirusa, a samo u 2,4% slučajeva dokazana je alfa-varijanta.

– Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru. U tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranima pljuska je zdravom razumu, naporima zdravstvenih djelatnika i negacija znanstvenih ostvarenja, kao i otvoreni put prema ponovnom jačanju epidemije – kazao je ministar Beroš.

Šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjeća da smo nadomak jeseni i da će boravak u zatvorenim prostorima povećati širenje zaraze, pa treba što više ukazivati na rizična ponašanja i okupljanja, gdje se može širiti zaraza.

– Dosad nismo bili skloni vrlo strogim restriktivnim mjerama, pa ćemo tako nastaviti i ubuduće – kazao je Božinović. Hrvatska je od danas na karti ECDC-a potpuno narančasta – sjeverni dio zemlje iz zelene je prešao u narančastu, u kojoj su ostali Zagreb i jadransko područje.

Njemački Institut Robert Koch odnedavno je proširio kriterije za praćenje rizičnosti pojedine regije na osnovi kojih njemačke vlasti odlučuju o mjerama. Uz sedmodnevnu incidenciju, tj. broj novooboljelih u tjedan dana na 100.000 stanovnika, sada će se pri odlučivanju o tome hoće li neka pokrajina biti proglašena zelenom ili crvenom uzimati u obzir i stanje hospitaliziranih odnosna težina njihove bolesti i cjepni status. Naime, povećanjem broja cijepljenih i onih koji su COVID-19 preboljeli promijenile su se okolnosti u kojima se promatra rizičnost neke regije. Sada među zaraženima prevladavaju mlađe osobe koje bolje reagiraju na zarazu koronavirusom i imaju blaže simptome bolesti pa je među oboljelima manje onih koji završe u bolnici, na kisiku i respiratoru, pa i manje smrtnih ishoda. Hrvatska te kriterije prati od početka pa se uvijek znalo koliko je hospitaliziranih i koliko je među njima onih na intenzivnoj skrbi i na respiratoru. Međutim, iz tih je podataka vidljivo da se, nažalost, kod nas ne smanjuje udio teško bolesnih i pacijenata na respiratoru, naprotiv. Razlika je u tome što Hrvatska nema toliku cijepljenost stanovništva, a virus je zarazniji nego onaj koji je harao prije njega.

– Nažalost, usporedbe brojeva govore da je udio pacijenata na respiratoru puno veći. Primjerice, sredinom listopada 2020. imali smo u jednom danu rekordan broj oboljelih, 748, među njima 441 pacijenta na bolničkom liječenju a među njima 27 na respiratoru. Danas imamo 358 pacijenata u bolnicama, a 43 na respiratoru, a tek je kraj kolovoza – ukazuje dr. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, kaže da se stanje u Virovitičko-podravskoj županiji naglo pogoršava, slično kao i drugdje, pa su napravili statističku usporedbu prvih 25 dana ovog kolovoza s prvih 25 dana lanjskoga kolovoza. I premda je riječ o malom uzorku i kratkom razdoblju, rezultati nisu dobri.

– Ispalo je da je udio pozitivnih među testiranima lani u tom promatranom razdoblju bio 2,8 posto, a sada je 6,2 posto. Veći je i broj hospitaliziranih, sada ih je petero, a prošle godine u istih 25 dana bilo ih je troje. Do prije koji dan nismo imali nijednog hospitaliziranog pacijenta oboljelog od COVID-19. Među oboljelima većina su mlađe ili srednje dobi, ali ima i nešto starijih, pa se može očekivati da ima kandidata za hospitalizaciju. Alat koji ne koristimo – Iako dva puta tjedno u Virovitici omogućujemo drive-in cijepljenje i imali smo dva kruga cijepljenja COVID-autobusom po županiji, nažalost, i dalje smo po cijepljenosti u donjoj polovini među županijama. Znači, imamo alat protiv virusa, ali njime se ne služimo dovoljno – zdvojan je dr. Venus.

Ipak se, kaže, ne bi složio s prijedlogom predsjednika Zorana Milanovića, koji je kazao da mjere nemaju smisla i da bi ih ukinuo, kako je to od početka radila Švedska. Ne slaže se ni s ukidanjem mjera u školama.

– Ne bismo nosili maske, ne bismo se cijepili, ne bismo online nastavu… No, sve to nije moguće – ističe dr. Venus i dodaje da s ovom razinom cijepljenih kolektivni imunitet u Hrvatskoj možemo zaboraviti.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content