Obilježena 30. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara, prve žrtve orahovačkog kraja u Domovinskom ratu

30 godina tuge i ponosa, 30 godina bez jednog oca, supruga, brata, domoljuba, Hrvata. 30 velikih i predugih godina kako nema Stjepana Mlakara, hrvatskog policajca iz Četekovca koji je mučki ubijen u četničkom napadu na policijsku patrolu 11. kolovoza 1991. na cesti između sela Humljani i Pušina, dok je u istom automobilu policajac Franjo Sterle teško, a Josip Jurković lakše ranjen, a samo su radili svoj redovan posao.

U spomen na prvu žrtvu orahovačkog kraja u Domovinskom ratu Stjepana Mlakara u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Policijske postaje Orahovica 1990./1991. u Humljanima i Četekovcu održana je 30. obljetnica pogibije i komemoracija.

Prvi dio komemoracije održan je kod spomen obilježja Stjepanu Mlakara na mjestu njegove pogibije između Humljana i Pušine gdje su nazočili obitelj i rodbina poginulog Stjepana Mlakara, njegov suborac Franje Sterle, medicinska sestra koja je Franji spasila život Zdenka Jurenac, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu sa zamjenikom načelnik PU VPŽ Nenadom Križićem, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja nazočio je predstojnik ureda Ministarstva u VPŽ Anto Krišto, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, općine Mikleuš Robert Grabar, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, dogradonačelnik grada Slatine Ilija Nikolić, načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot te mnoštvo predstavnika braniteljskih udruga s područja županije.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-4

– Toga jutra u jednom kombiju Stjepan Mlakar i Franjo Sterle došli su kod mene u policijsku ispostavu u Čačincima, obavili smo razgovor i krenuli su prema Orahovici. Nekoliko sati potom stigla je vijest da se dogodila tragedija, da je napadnuta policijska ophodnja gdje je Stjepan smrtno stradao. Odmah sam došao na lice mjesta i zatekao izrešetan automobil prepun krvi. To je bila jedna poruka, jer se sve odvijalo blizu table za mjesto Pušina gdje su željeli pokazati da ovdje počinje SAO Krajina. Međutim bili smo puno jači i nismo dozvolili da uspostave to što su željeli, a danas nam ostaje nada da će Država konačno procesuirati te zločince koji su počinili ovo mučko ubojstvo – prisjetio se dana tragičnog događaja jedan od ratnik zapovjednik PP Orahovica, a danas predsjednik Udruge organizatora Miroslav Buneta.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-10

Posebno emotivan bio je načelnik općine Čačinci Alen Jurenac čija je majka Zdenka nakon napada na patrolu brzom reakcijom spasila život policajcu Franji Sterleu.

– Ovim svirepim ubojstvom na krvav način označen je početak Domovinskog rata na ovom području i danas nakon 30 godina od te tragedije, žalosti činjenica da iako znamo imena onih koji su počinili ovaj zločin, nitko još uvijek nije službeno odgovarao. Kada se i to jednom dogodi bit će ispravljena jedna povijesna nepravda i barem ćemo djelomično utažiti tugu i bol za Stjepanom njegovoj obitelji i suborcima. Posebno emotivna je za mene ova obljetnica jer je izravna sudionica spašavanja jednog od policajaca moja majka i danas sam ja neopisivo ponosan što je ona uspjela spasiti život hrvatskom policajcu i branitelju Franji Sterleu. Obitelji Mlakar izražavam najdublju sućut i također se zahvaljujem svim suborcima te mladoj ekipi na čelu s Dinom Matazom koji neumorno čuvaju svaku uspomenu i istinu na Domovinski rat i poginule hrvatske branitelje – rekao je Jurenac.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-11

U ime Virovitičko-podravske županije obratio se zamjenik župana Marijo Klement.

– Što reći nakon 30 godina od mučki ubijenog hrvatskog heroja, nego se zahvaliti svim hrvatskim braniteljima za slobodu koju u nam dali te na onome što danas čine za svakog svog suborca i nama mlađima usađuju tu istinu i uspomenu na Domovinski rat. Niti jedno ime hrvatskog branitelja se ne smije zaboraviti, Stjepan je jedan od simbola obrane ovoga kraja i zato se u ime Županije i župana Igora Androvića od srca zahvaljujem svima koji su se došli pokloniti Stjepanu i njegovoj žrtvi – rekao je Klement.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-12

Na kraju se nazočnima se obratio Anto Krišto u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda.

– Život Stjepana Mlakara je tek započeo kako treba i nažalost ona ga položio za obranu Domovine. Kažu da vrijeme liječi rane, ali i po osobnom iskustvu znam da nije tako, tuga i bol ostaju vječno. I zato je važno biti na ovakvim mjestima, pokloniti se žrtvi jer takvim činovima imena hrvatskih branitelja nikada neće zaboraviti – zaključio je Krišto nakon čega je molitvu predvodio župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, velečasni Nedjeljko Androš.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-13

Komemoracija je nastavljena polaganjem vijenaca i lampiona na grobnom mjestu Stjepana Mlakara na mjesnom groblju u Četekovcu, a potom je tamošnjem mjesnom i vatrogasnom domu otvorena izložba fotografija u čast Stjepanu Mlakaru, autora mladog povjesničara Dine Mataza.

– Nakon što je prošle godine na 29. Obljetnici prikazan film Posljednja patrola, ove godine uz pomoć dobrih ljudi odučio sam postaviti ovu izložbu fotografija te jedan video zid na kojem se vrtjela reportaža HTV-a o tragediji 11. kolovoza. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremi ove izložbe koja je moj skroman doprinos sjećanju na hrvatskog policajaca i viteza, heroja Stjepana Mlakara i nadam se da je ovo korak više da se njegovo ime nikada ne zaboravi. Isto tako jedan dio izložbe posvećen je prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata ovoga područja Marijanu Varjačiću koji je nekoliko dana nakon napadana na policijsku patrolu, nestao samo nekoliko metara dalje i do danas je nepoznato gdje su njegovi ostaci – rekao je autor Dino Mataz, a izložbu je otvorio načelnik općine Mikleuš Robert Grabar.

30.-Obljetnica-Stjepan-Mlakar-1

– Danas je tužan dan, dan kada se sjećamo našeg heroja Stjepana kojeg nikada nećemo zaboraviti. Hvala organizatoru komemoracije i posebno Dini Matazu koji je ovom izložbom dao jedan poseban pečat današnjem danu. Stjepanu neka vječna slava i hvala, a njegovoj obitelji i rodbini iskrena sućut – zaključio je Grabar.

U obilježavanje 30. Obljetnice pogibije heroja policajca Stjepana Mlakara uključila se i Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije (UHBL PTSP VPŽ) organizacijom memorijalnom hodnjom od Donje Pištane do spomen obilježja Stjepanu Mlakaru između Humljana i Pušine. Hrvatski branitelji odhodali su dionicu oko 12 kilometara čime su odali počast prvoj žrtvi orahovačkog kraja u Domovinskom ratu:

– Desetak hrvatskih branitelja odhodalo je ovu dionicu i na taje se način poklonilo heroju Stjepanu Mlakaru. Pokrovitelj ove hodnje je Ministarstvo hrvatskih branitelja i ponosni smo što smo dali svoj doprinos ovoj obljetnici i poklonili se prvoj žrtvi orahovačkog kraja. Putem smo stali kod spomen križa Slavku Vuliću i Slavku Špehu u Donjoj Pištani te kod spomen obilježja Branku Jakliću u Gornjoj Pištani i Momiru Krmpotiću i Milanu Puhaniću u Kokoćaku također poginulim hrvatskim braniteljima – rekao je predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

Hodnju je odradio i legendarni maratonac iz Slatine Pavo Tutenov.

– Kako osobno tako uz kao članove Udruge Glasnici istine trudimo se sudjelovati u gotovo svakoj hodnji, utrci, vožnji biciklom za poginule hrvatske branitelje jer tako se i zovemo Glasnici istine, istine u Domovinskom ratu. Stjepan Mlakar prva je žrtva ovoga kraja čijim ubojstvom je krenula obrana orahovačkog područja i velika mi je čast bila biti dio ove hodnje za njega – zaključio je Tutenov.        

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content