Med od lipe OPG-a Duška Grdića iz Čačinaca osvajač “Zlatne žlice”: Doznajte ostale nagrađene

blank

Med od lipe OPG-a Duška Grdića iz Čačinaca pobjednik je Agroexpa 2021. i osvajač nagrade “Zlatna žlice”. Nagradu mu je uručila saborska zastupnica Vesna Bedeković, uz koju su trofeje najboljima, na pozornici Agroexpa, uručivali i predsjednik HOK POK Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Bilo je ovo 16. županijsko i 13. međunarodno ocjenjivanje meda koje je provela Virovitičko-podravska županija i HGK – Županijska komora Virovitica, u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Županije.

Prema objavljenom javnom pozivu na natjecanje su pristigla 63 uzorka meda. Nakon provedenih kemijskih analiza, koje su obavljene u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, ustanovljeno je da su svi uzorci odgovarali uvjetima Pravilnika o kakvoći uniflornog meda, dok četiri uzorka, zbog povećanog udjela vode, nisu odgovarala uvjetima Pravilnika o medu.

Senzoričko ocjenjivanje meda održano je 30. kolovoza u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica, a obavilo ga je ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ocijenjeno je ukupno 59 uzoraka meda, od čega 19 meda od bagrema, 15 uzoraka meda od lipe, 14 cvjetnog, 4 uzorka meda od kestena, po 2 uzorka lipovog medljikovca, meda od amorfe i medljikovca te 1 uzorak meda od uljane repice.

Po drugi puta otkako se održava Agroexpo i ocjenjuje med, “Zlatna žlica” otišla je u ruke Duška Grdića iz Čačinaca. 

– Izuzetno mi je drago da smo ove godine dobili “Zlatnu žlicu” jer je iza nas pčelara zaista teška godina, pa ova nagrada ima posebnu težinu. Pčelarstvom se bavim više od 30 godina i posljednje tri godine su izuzetno teške, a ova je najgora – rekao je Duško Grdić, dodavši kako su uzrok tome vremenske neprilike.

– U proljeće je došao mraz kada je bagrem počeo cvasti, a on nam je inače glavna paša, tako da se proizvodnja smanjila za jednu trećinu. Nakon toga je bilo nešto lipe i to je bilo nešto bolje – rekao je Grdić, izrazivši zadovoljstvo što je, iako mu je proizvodnja ove godine manja, kvaliteta meda na visokoj razini jer je osim zlata za med od lipe, isto odličje dobio i za med od bagrema te srebro za med od kestena.

U nastavku donosimo ostale dobitnike: 

blankblankblank

(www.icv.hr, mp, vpz.hr; foto: M. Rođak)