Miroslav Venus: Propustili smo povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cjepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet

Na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu je bio i reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. O tome koliko je pandemija utjecala na liječenje kroničnih bolesnika, razgovarao je s dr. Miroslavom Venusom, predsjednikom Društva epidemiologa Hrvatske.

Naime, prema onome što se u Opatiji moglo čuti – većina kroničnih bolesnika, pogotovo najtežih onkoloških, nije osjetila na svom liječenju da su zdravstveni djelatnici rastegnuti između redovnih poslova i obaveza oko pandemije, piše Dnevnik.

Na pitanje ima li opravdanja za više od 20 posto zdravstvenih djelatnika koji se još uvijek nisu cijepili, Venus je odgovorio: “Kratko i jasno – nema”.

– Volim se ograditi pritom kad kažem da nema opravdanja, ne mislim na one osobe koje iz opravdanih medicinskih razloga imaju određenu kontraindikaciju pa se zbog toga ne mogu cijepiti – kazao je Venus.

– Mi svi ostali, a to znaju svi zdravstveni djelatnici, se trebamo cijepiti kako bi zaštitili osobe koje bi se cijepile, ali ne mogu iz medicinskih razloga. Pozivam sve zdravstvene djelatnike, ali i nezdravstvene koje rade u socijali i slično, da se cijepe jer boljeg i kvalitetnijeg oruđa – nemamo – poručio je.

Na pitanje novinara ima li saznanja kad bi pandemija mogla završiti, Venus kaže da ima puno stručnjaka koji to matematički predviđaju.

– Matematika je jedno, život je drugo. Recimo, kad bi se ljudi u što većem broju odazvali da se procijepe i kad bi visoku razinu procijepljenosti postigli što prije da ne damo virusu mogućnost nastajanja novih sojeva, mislim da bi uz jedan dio procijepljenih i dio prokuženih, koji su preboljeli, možda bi se na proljeće mogli nadati da će doći kraj na određeni način – objasnio je Venus.

– Kraj u punom smislu – teško je reći hoće li ikada doći. Moramo nastaviti suživot s virusom, ne možemo više, nažalost, ići na “zero COVID” scenarij jer smo propustili povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cijepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet – objasnio je Venus.

Što se tiče treće doze, kaže da nam slijedi.

– Ja se iskreno nadam da će stići booster koji bi prvo trebao ići za imunokompromitirane i sve one koji imaju neke kronične bolesti. Tu smo i mi, zdravstveni djelatnici, posebno oni na prvoj crti koji dolaze u kontakt s pacijentima. Ali se iskreno nadam da će što prije doći i novo, redizajnirano cjepivo, koje će u sebi sadržavati antigene predominantnih sojeva SARS CoV-2 virusa, nešto slično kao što se svake sezone cijepimo protiv gripe, s cjepivom koje je aktualno za tu sezonu. Booster doza je u svakom slučaju poželjna – zaključio je Venus.

(dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content