STE(A)M radionice za djecu uskoro i u Čačincima: Stiže program zabavne znanosti za djecu “Tinker Labs”

U prostorijama Općine Čačinci, načelnik Alen Jurenac s voditeljicom Odjela za organizaciju i posjećivanje Parka prirode Papuk Majom Jurlina i ravnateljicama Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Kristinom Krmpotić i Dječjeg vrtića „Lipa” Anom Krmpotić, održao je radni sastanak na kojemu je program „zabavne znanosti za djecu”, poznatiji kao „Tinker Labs”, predstavila voditeljica dvaju istoimenih centara – u Našicama, a odnedavna i u Požegi, magistra primarnog obrazovanja iz Orahovice Jagoda Stošić Bulka.

Uzimajući u obzir činjenicu da je ovaj program naišao na fantastičan odziv i uspješno okupio male polaznike ovih STE(A)M tečajeva već u 16 hrvatskih gradova (Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Rovinju, Varaždinu, Čakovcu, Đakovu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Koprivnici, Ivancu, Požegi, Našicama), načelnik Jurenac je izrazio želju za uključivanjem čačinačkih, a također i mališana iz obližnjih naselja i okolice u ove hvalevrijedne i vrlo poticajne istraživačke aktivnosti, kako bi i oni od najranije dobi imali priliku unaprjeđivati svoje STE(A)M vještine i zadovoljiti svoje interese u različitim znanstvenim, kao i u umjetničkim područjima.

Nakon razmatranja praktičnih organizacijskih pitanja, na zadovoljstvo svih nazočnih sudionika sastanka, a prije svega na korist budućih malih čačinačkih i ostalih „Tinkerića”, stvoreni su, čini se, odlični temelji za buduću suradnju. Time je stvorena mogućnost uključivanja djece u dobi od 4 do 12 godina u vrlo atraktivne zabavne i poučne radionice, čime im se stvaraju potencijalni uvjeti za prepoznavanje osobnih afiniteta koji će im, zasigurno, olakšati i odabir njihove buduće profesije.

– Zabavne STE(A)M radionice provode se kao pomno osmišljena i dječjim spoznajnim mogućnostima prilagođena laboratorijska istraživanja te su bazirane na pokusima, iz kojih djeca temeljem osobnog iskustva samostalno izvode vrijedne zaključke i dolaze do relevantnih znanstvenih spoznaja – rekla je Stošić-Bulka.

Održani sastanak je bio izvrsno polazište i dragocjeni „prozor u svijet znanosti” koji će i ovdašnjim mališanima omogućiti stjecanje brojnih korisnih znanja i vještina unutar različitih STE(A)M područja: S-ience (znanost), T-echnology (tehnologija), E-ngeneering (inženjerstvo), A-rt (umjetnost), M-athematics (matematika).

– Ovo je prilika koju zbog naših mališana uistinu ne želimo propustiti. Nakon vrlo skore ankete, s ciljem provjere interesa za ovaj izuzetan program kod djece i roditelja, utvrdit ćemo i ostale važne i potrebne uvjete i pojedinosti kako bi „Tinker Labs” zaživio i u našoj sredini – optimistično je zaključio načelnik Jurenac.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content