Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine

U prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 724. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, na sam rođendan grada, 1. rujna održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uoči same svečane sjednice polaganjem vijenaca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomenika u Parku 136. slatinske brigade gdje su vijence i zapaljene lampione položili predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te policije, zatim izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine. Molitvu su ispred spomenika predvodili slatinski župnici Nikola Jušić i Dragan Hrgić.

Na početku svečane sjednice u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Slatinčanke i Slatinčane i sve uvažene goste pozdravio je predsjednik slatinskog Gradskog vijeća Damir Jakšić koji je istaknuo kako prošlost grada duga 724 godine svima mora biti snaga, učiteljica, ali i misao vodilja kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

m IMG 3680

Bila je to prigoda da spomene sve ono što gradske vijećnike očekuje u ovom četverogodišnjem mandatu izrazivši nadu kako će se usprkos razlikama među vijećnicima stvoriti i politička tolerancija kao i suradnja u korist svih građana, bez obzira na političku pripadnost.

– Naš strateški cilj mora biti stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i naravno poljoprivrede. Naš cilj je, vidjeti u dogledno vrijeme nove pogone i investicije u industrijskim zonama. Želimo Slatinu koja će biti poželjno mjesto za ulaganje i u kojoj će se otvarati nova radna mjesta u realnom sektoru jer bez toga nema dugoročnog razvoja. Ne treba izmišljati nešto novo, ponekad je dovoljno razmijeniti iskustva s našim susjedima i prijateljima, koji imaju uspješna rješenja i dobre rezultate u svom okruženju, savjetovati se i primjenjivati već isprobane recepte, kako privući u svoju sredinu investicije, novac i ulaganja. Mnoge svoje zamisli, ideje i planove nećemo moći realizirati sami, pa se nadam da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje državnih i županijskih vlasti, dobiti stručnu pomoć državnih i županijskih institucija, a također dobiti i određena materijalna i financijska sredstva za ostvarenje naših planova i konkretnih projekata – rekao je Jakšić.

Isto tako, naglasio je kako ih čeka težak rad na zaustavljanju iseljavanja, poboljšanju standarda života i stvaranju preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, prijateljskog okruženja za investitore, boljih uvjeta za školovanje, kako osnovnoškolskog, tako i srednjoškolskog, a nadamo se od ove godine i visokoškolskog.

-Znamo da će biti teških dana, ali znamo i da oni ne traju zauvijek. U sljedećim godinama čekaju nas još mnoge teške odluke, uvijek su moguće i pogreške, no konačni ishod mora biti, i bit će, gospodarska obnova našeg grada, grada kao mjesta istinski poželjnog za život – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Slatine Damir Jakšić, te uputivši čestitku svojim sugrađanima zahvalio se svima koji na bilo koji način doprinose boljitku grada.

m IMG 3700

U svom je obraćanju gradonačelnik Denis Ostrošić govorio o brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi, a na samom početku je istaknuo kako je grad Slatina oduvijek bio ponosan hrvatski grad kojeg su stvarale generacije njegovih vrijednih ljudi.

– Iako je na neko vrijeme djelomično zaustavio uobičajeni gospodarski i društveni život, koronavirus nas nije spriječio da i dalje radimo na realizaciji projekata za poboljšanje standarda i kvalitete života u Slatini, a gradit ćemo ga i dalje, još jače i snažnije čuvajući svoju povijest, kulturu, tradiciju i ono najdragocjenije, ljude, vas stanovnike našega grada – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Ostrošić je tom prigodom naglasio kako je poticanje investicija jedan od njihovih glavnih prioriteta.

-Grad je razvio sedam poduzetničkih zona na 175 hektara građevinskog zemljišta te konstantno ulaže u njihov razvoj izgradnjom infrastrukture o čemu, između ostaloga, svjedoče radovi na uređenju poduzetničke zone “Turbina 2” koji su u punom jeku, a projekt je vrijedan gotovo 16 milijuna kuna. Iskorištavanjem europskih fondova Grad ulaže i u turističku infrastrukturu, nastavlja s uređenjem samog središta grada, ali i slatinskih prigradskih naselja. Sve u svemu, Slatina je danas grad napretka uz brojne projekte koji su održivi, kojima će se otvoriti nova radna mjesta, te građanima učiniti život ljepšim i ugodnijim, ali isto tako zaustaviti proces iseljavanja i potaknuti trend povratka – naglasio je gradonačelnik Ostrošić, te je na kraju izlaganja svojim sugrađanima uputio čestitku u prigodi Dana grada Slatine.

m IMG 3746

Čelnicima i građanima Slatine, Dan grada je potom čestitao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je tom prigodom podsjetio na županijske projekte kojima Županija nastavlja ulaganja u razvoj Slatine. Kao jedan od najvećih provedenih projekata istaknuo je Poduzetnički inkubator u Slatini kao primjer u cijeloj Hrvatskoj koji je popunjen mladim poduzetnicima, a projekt je bio vrijedan 10 milijuna kuna.

Spomenuvši županijska ulaganja u razvoj obrazovanja i zdravstva istaknuo je kako Slatina ima jedan od najboljih domova zdravlja koji je obnovljen i moderniziran, te nudi kvalitetnu skrb za stanovnike ovog područja i mnogima može poslužiti kao primjer na području cijele Hrvatske. Izdvojio je projekt u sklopu kojega je Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina prijavljena na B komponentu STEM područja za Regionalni centar izvrsnosti u vrijednosti 5 milijuna kuna, a koji će obuhvatiti rekonstrukciju potkrovlja i nabavu opreme, a uz niz daljnjih ulaganja u školstvo u planu je i dogradnja Industrijsko-obrtničke škole u Slatini.

– Sva ta ulaganja u obrazovanje, daju svoje rezultate, budući da unazad nekoliko godina, najbolji učenici na razini Virovitičko-podravske županije, velikim dijelom dolaze upravo iz Slatine. Pred nama je jedno izazovno razdoblje i na svima nama je, kako Grada Slatinu, mene kao župana i županijskih institucija, saborskih zastupnika, dužnosnika u ministarstvima, da zajedničkim snagama doprinesemo kvalitetnim projektima i još snažnijem razvoju Slatine i ovoga kraja, a time i Virovitičko-podravske županije – naglasio je župan.

m IMG 3772

Čestitku je uputila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković koja se u svom obraćanju putujući kroz povijest Slatine spomenula brojnih Slatinčana koji su njezino ime pronijeli svijetom. Posebno se prisjetila uloge, važnosti, hrabrosti i žrtve Slatine i njezinih građana u Domovinskom ratu.

– Iako je pred vama još puno posla, danas je Slatina grad koji polako izgrađuje nove ili pak obnavlja svoje, vremenom izgubljene brendove i kao takav zauzima važno mjesto na današnjoj karti Virovitičko-podravske županije, ali i na karti suvremene, moderne, europske Hrvatske, koje Slatina svakako zaslužuje – rekla je izaslanica Bedeković, pozvavši sve građane na odgovornost i da u što većem broju pristupe cijepljenju kako bi svi zajedno što prije mogli zaboraviti koronavirus i vratiti se na “staro normalno”.

m IMG 3773

Čestitke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u prigodi Dana grada Slatine, Slatinčanima je prenijela njegova izaslanica, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković. Ujedno je čelnicima Grada Slatine čestitala na svim dobrim odlukama i potporama koje su imali u proteklom periodu te im u duhu uspješnog ostvarenja svojih razvojnih planova i programa, prenijela daljnju potporu predsjednika RH koji je od početka svojega mandata stavio naglasak na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

– Slatina nedvojbeno ima ulogu svojevrsnog razvojnog motora ovog dijela Virovitičko-podravske županije. Naime, u tim nastojanjima razvojne afirmacije pojedinih naših područja, uloga malih gradova, među kojima je i Slatina, nezamjenjiva je. Kao i drugdje, i ovdje podneblje, demografske značajke i stupanj infrastrukturnog razvoja u velikoj mjeri određuju mogućnost razvoja, no još više ih određuju vizija, provedivi razvojni programi, odlučnost i optimizam, te vjerujem kako ćete znati iskoristiti nove industrije i tehnologije, kao i turizam, koji otvaraju velike razvojne mogućnosti kroz ulaganje novca iz europskih fondova – zaključila je izaslanica Žarković.

m IMG 3740

Sjednicu je svojim nastupom uljepšala bivša učenica Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Lara Vuk koja je u lipnju ove godine završila osnovnu glazbenu školu i upisala se u Srednju glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku. Pod mentorstvom učiteljice Leonarde Dušak na gitari je izvela Rochovo djelo Habanera.

Svečanoj sjednici su uz već spomenute uvažene goste, te gradske vijećnike i slatinskog dogradonačelnika Iliju Nikolića, sa suradnicima nazočili i saborski zastupnici u Hrvatskom Saboru, Daniel Spajić, te Ivan Penava koji je ujedno i gradonačelnik grada Vukovara. Zatim počasni građanin Grada Slatine Vladimir Šeks, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, zamjenici virovitičko-podravskog župana Marijo Klement i Igor Pavković, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Hrvatske vojske Josip Černi, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, gradonačelnici susjednih i prijateljskih gradova, odnosno grada Virovitice Ivica Kirin, grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, grada Valpova Matko Šutalo, grada Lipika Vinko Kasan i grada Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, te zamjenik gradonačelnika grada Svete Nedelje Gabrijel Deak, zatim načelnici susjednih općina kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i vjerskog života grada Slatine i županije.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content