U OBŽ 31 novopozitivna osoba na koronavirus: Gotovo 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, 8 ljekarni se prijavilo za provedbu cijepljenja

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 299 uzoraka  od koji je 31 bio pozitivan na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijeka, njih 8, Đakova i Našica po 4, Belišća i Valpova po 2, a  Donji Miholjac ima jednu novopozitivnu osobu.

Općine Bilje, Bizovac, Feričanci, Koška i Marijanci bilježe po dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Osijek nalaze se 23 osobe oboljele od Covida-19, od kojih je jedna na respiratoru. Preminula je jedna osoba s područja Osijeka, u dobi od 77 godina.

Trenutno se u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 307 osoba.

U proteklih tjedan dana (od 1. do 7. rujna 2021. godine) policijski službenici proveli su 58 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili 6 kršenja (3 u Osijeku, 2 u Đakovu i 1 u Belišću). Obavili su i 874 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (noćni klub u Osijeku).

Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 31. kolovoza do 07. rujna obavili su 121 nadzor provođenja epidemioloških mjera (64 u ugostiteljskim objektima, 18 u svatovima, 13 u gospodarskim subjektima, po 6 u prodavaonicama, uslužnim djelatnostima i trgovačkim centrima, po 2 na benzinskim postajama i tržnicama te u pekarnicama, a po 1 na sportskom događaju i javnom okupljanju), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Na današnjoj (7. rujna 2021. godine) sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije razmatrana je aktualna epidemiološka situacija, a načelnik Mato Lukić istaknuo je da gotovo 90 posto hospitaliziranih u Klinički bolnički centar Osijek zbog COVID-19 su osobe koje nisu cijepljene.

– Od 31. kolovoza do 5. rujna u šest gradova (Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru) cijepljeno je 1.685 osoba, od kojih je prvom dozom cijepljeno 1.012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za cijeli rujan, s adresama cijepnih punktova, radnim vremenom i ostalim potrebnim podacima, može se naći na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ – rekla je Nataša Turić, ravnateljica tog Zavoda.

Na području Osječko-baranjske županije prvom dozom cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva, a 46,1 posto drugom dozom, pa je postotak završnog cijepljenja 49,7 posto za odraslo stanovništvo (Nacionalni prosjek je 48,4 posto).

– U tijeku je i provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Za sada se prijavilo osam ljekarni s područja Osječko-baranjske županije koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja, no još se radi na programskim rješenjima vezanim za naručivanje i evidenciju cijepljenja, pa će i taj oblik cijepljenja početi kada se završi ta informatička prilagodba – dodala je Turić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content