Ne želite svaki dan bacati stari kruh? Evo što sve s njim možete napraviti

Prošle je godine Institut za hranu i biotehnologiju ustanovio da se na svjetskoj razini godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane – otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje, a namirnica koja u privatnim domaćinstvima najčešće završi u smeću je ‘stari’ kruh – piše vecernji.hr

– Ako se na kruhu nije razvila plijesan, nemojte ga bacati – savjetovala je predsjednica nacionalnog Vijeća za hranu SAD-a Gayle Velum koja ima i nekoliko ideja kako najbolje iskoristiti stari kruh.

Napravite bruschette

Ovo talijansko predjelo jednostavno je za napraviti i lako ga se može prilagoditi raznim okusima. Tradicionalna metoda je da se kruh prvo tostira, zatim premaže uljem i doda sjeckani češnjak, rajčica, svježi bosiljak i sol.

Krišku starog kruha stavite na tavu i prepecite s jedne strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, stavite sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i opet prepecite dok se namaz ne otopi, a kruh ne porumeni.

Napravite krušne mrvice

Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih zamrznuti. Spremljene u vrećice za zamrzavanje mogu trajati mjesecima…

Što možete raditi s krušnim mrvicama:

  • Pospite tjesteninu – pospite malo krušnih mrvica zajedno s ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od tune.
  • Napravite nadjev za nedjeljno pečenje s nasjeckanim lukom, začinskim biljem, jajima, začinima i krušnim mrvicama.

Napravite puding

Puding od kruha i maslaca radi se sa slatkom kremom od mlijeka, jaja i šećera preliveni po kriškama kruha, a umjesto mlijeka možete koristiti i vrhnje ili pak kremi dodati kakao u prahu za čokoladni okus.

Napravite krutone

Kruh jednostavno narežite ili natrgajte na komade, pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici oko 10 – 15 minuta 0; dok ne postane zlatan i hrskav. Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe ili ih preliti otopljenim sirom…

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content