Glazbeno-scenskim programom završen ovogodišnji Međunarodni festival kulture, Odjeci 19. Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog

Bogatim kulturno-umjetničkim programom u subotu i nedjelju (23. i 24. listopada) završen je Međunarodni festival kulture, Odjeci 19. Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog, u organizaciji Češke besede Virovitica te uz pokroviteljstvo i financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.

U subotu su u prostorijama Češkog doma održane zanimljive radionice, i to kuharska, umjetnička i glazbena. Predsjednica udruge Češka beseda Virovitica Jasna Berger izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je ovim povodom prvi put upaljena nova krušna peć, i to uspješno.

– Prvi put smo potpalili našu krušnu peć koju smo u sklopu obnove dvorišnog dijela objekta, to jest radionice, sazidali. U toj našoj radionici mogu se vidjeti tragovi vrijednih ruku majstora zidara, kovača i drvodjelaca, tako da s pravom radionicu možemo nazvati radionica umjetničkih obrta te će se u njoj odvijati umjetničke radionice, npr. keramičke. S prvom potpalom ide i prvo pečenje kruha za koje smo i pripremili tijesto – zaključila je.

U poslijepodnevnim satima u prostorija Češkog doma održana je izložba eksponata Češke besede Dežanovec, odnosno suvenira od kukuruzne komušine koju su zainteresirani mogli pogledati prije koncerta Češke besede  na kojem su nastupili mješoviti pjevački zbor besede, komorni sastav i Perica Mihaljević. Koncert je održan povodom 15. obljetnice glazbenih sekcija koje vodi Rudolf Halupa.

c4

Nedjelja dopodne bila je rezervirana za okrugli stol čija tematika je bila „Ostavština, jubilej uspješnog djelovanja Jana Vlašimskog u besedi i kulturnom životu Virovitice“, kao i za obilježavanje 100. obljetnice Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Na tu temu okupljenima je nešto više rekao stalni suradnik Češke besede Virovitica dr. sc. Vjenceslav Herout.

U nedjeljnim poslijepodnevnim satima glazbena dvorana Jana Nepomuka Vlašimskog Češkog doma ugostila je glazbeno-scenski program „Mladi talenti“, kojim je prigodno i završen ovogodišnji program festivala.

Publiku je pozdravila predsjednica udruge Jasna Berger koja je s ponosom istaknula kako je ovo treća godina održavanja projekta „Mladi talenti“ te da će se „malima“ ove godine pridružiti i oni iznad 20 godina starosti.

Svaku glazbenu točku programa publika je popratila kako fotografiranje, tako i velikim pljeskom. Na kraju večeri, sudionicima su uručene zahvalnice na sudjelovanju te je organiziran domjenak kako bi se svi počastili i druženjem zaključili festival.

– Imali smo prekrasan koncert. Jako sam zadovoljna ovogodišnjim festivalom, pogotovo činjenicom da smo sve što smo najavili i održali. Vikend je bio „natrpan“ događajima tako da ćemo sada imati priliku da sumiramo događaje, utiske i osjećaje – zaključila je J. Berger.

Kako je prošao ovaj sadržajni vikend pogledajte u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, eat, Foto: E. Aragović Turkalj i Češka beseda Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content