Klinke i Radić o intenziviranju suradnje: Osijek postaje važna točka za buduće njemačke investicije

Njemački veleposlanik Robert Klinke stigao je u službeni posjet Osijeku i tom je prilikom u osječkoj 3. gimnaziji polaznicima DSD-a dodijelio diplome Ispitnog centra te gimnazije za njemački jezik.

Nakon toga Klinke se u gradskoj upravi sastao s gradonačelnikom Ivanom Radićem s kojim je razgovarao o nastavku dobre suradnje na kulturnom i gospodarskom planu kao i programima koji se mogu realizirati uz potporu njemačkog veleposlanstva.

Gradonačelnik Radić u izjavi za novinare istaknuo je kao glavnu temu sastanka intenziviranje odnosa između grada, veleposlanstva i Savezne Republike Njemačke.

-Spomenuo sam veleposlaniku kako je zadnja parcela u prvoj zoni Eco Gospodarske zone Nemetin prodana hrvatsko-njemačkom investitoru. Dobre veze između dvije države dodatno će osnažiti i izravna zračna linija Osijek – München koja kreće 15. studenog, a pomoći će ne samo boljim gospodarskim vezama nego i u području turizma, pa i zdravstvenog turizma- rekao je Radić.

Veleposlanik Klinke je naglasio je da Osijek postaje važna točka za buduće njemačke investicije, te kako su upravo vodili razgovor o brojnim strateškim investicijama u gospodarstvu te u znanstveno-istraživačkom svijetu. Posebno je istakao kako je ugodno iznenađen pokretanjem studija medicine na njemačkom jeziku na Medicinskom fakultetu u Osijeku za koji su interes pokazali i neki njemački državljani.

-Osijek je grad s bogatim kulturološkim nasljeđem koji njeguje multikulturalnost. Nacionalne manjine u Osijeku poveznica su s brojnim narodima, između ostalih i s njemačkim. Takav odnos, uz dobar položaj i velik broj studenata, jamstvo su da će Osijek biti atraktivna lokacija ulagačima u Europi pa i šire- zaključio je veleposlanik Klinke.

Tijekom sastanka spomenute su i Duboke prijateljske veze postoje već između Osijeka i njemačkog grada Pforzheim koji je grad-prijatelj Osijeka od 1994. godine, što je istaknuto tijekom sastanka, a posebice je naglašeno pružanje potrebne humanitarne pomoći gradu na Dravi od strane njemačkim prijatelja tijekom najtežeg razdoblja Domovinskog rata.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content