Mijenjat će se oznake roka trajanja na hrani, evo što će ubuduće pisati na proizvodima

Prva promjena u novom zakonu bit će usmjerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja. Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku “upotrijebiti do…” koja označava krajnji preporučeni datum do kojega možete jesti hranu vrhunske kvalitete. Riječ je o proizvodima poput riže, tjestenine, kave i ulja, navodi Fenix magazin, a prenosi Večernji list.

Druga promjena tiče se napomene “najbolje upotrijebiti do…” koja označava datum do kojega je hrana na svom vrhuncu po okusu ili kvaliteti. Ta bi se napomena trebala izostaviti ili se zamijeniti drugom oznakom, primjerice “često dobro i nakon…”.

Ovakav zakon o prehrambenim proizvodima priprema se zbog rezultata istraživanja koje je proveo Institut Johann Heinrich von Thünen (TI) u ime Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede. Rezultati istraživanja pokazali su kako uz 52 posto sve otpadne hrane, veliki dio smeća nastaje u privatnim kućanstvima. Samo u Njemačkoj se svake godine baci oko 12 milijuna tona hrane. Drugi dio čine velike korporacije koje više ne mogu prodavati svoje proizvode nakon što je istekao rok upotrebe.

Tvrtka Unilever, koja uključuje brendove kao što su Knorr i Langnese, podržava oznaku “često dobro i nakon…” od 2019. godine. Žele skrenuti pozornost na činjenicu da je hranu i dalje moguće jesti čak i nakon isteka roka za “najbolje upotrijebiti do…”. Savezni ured za hranu i poljoprivredu također je naglasio da datum do isteka roka ne znači da je hranu potrebno baciti. Umjesto toga, označava trenutak u kojem hrana zadržava svoja specifična svojstva pod odgovarajućim uvjetima skladištenja.

Europska zastupnica CDU-a Christine Schneider također vidi potrebu za djelovanjem u povodu ogromne količine bačene hrane.

– Proizvodi se jednostavno ne pokvare dan nakon isteka roka. Situacija u kojoj ljudi uzimaju jestivu hranu iz kontejnera pokazuje koliko hitno moramo djelovati – rekla je političarka. (poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content