Mladi osječki planinari „osvojili“ virovitički šumski put, na logorskoj vatri pekli kobasice i sljezove kolačiće

- PROMO -

Jučer (subota) je listopadna šuma virovitičkih ribnjaka odzvanjala dječjim smijehom I radoznalim pitanjima. Naime, članovi Hrvatskog planinarskog društva „Papuk“ ugostili su kolege planinare iz Planinarskog društva „Zanatlija“ Osijek, i to one najmlađe, polaznike Male planinarske škole.

Čak 140 malih planinara, u pratnji odraslih stiglo je u tri autobusa na virovitičke ribnjake kako bi uživali u izletu čija tema je bila Zaštita prirode. Predsjednik HPD „Papuk“ Mario Ripli rekao je da je Društvo zahvalno na iskazanom povjerenju i što je imalo priliku ugostiti toliki broj planinara, te objasnio kako je uopće došlo do ove zanimljive suradnje.

– Prije dva tjedna dobili smo ugodan poziv od kolega planinara iz PD „Zanatlija“ Osijek u kojem su nas obavijestili kako bi došli kod nas i posjetiti stazu Vilinsko oko. Bili smo oduševljeni, iznenađeni i čak zapanjeni kada smo čuli broj djece i odraslih koji nam dolaze. Odlučili smo ih provesti kroz našu stazu, počevši na prvom ribnjaku, i naprosto su bili oduševljeni. Bilo je puno pitanja, smijeha i dobre zabave. Na kraju smo ih odveli do naše planinarske kućice „Brusovi“ gdje ih je, osim zasluženog odmora, dočekao topli čaj i vatra. Kao pravi planinari, odmah su iz svojih ruksaka izvadili kobasice i sljezove kolačiće kako bi ih ispekli na vatri. Već su nam najavili ponovni dolazak kojem se jako radujemo – s osmijehom na licu rekao je dobro raspoloženi i dobro odrađenim danom zadovoljni Mario Ripli.

Zadovoljna uspješno prohodanom stazom, ali i malim avanturistima iz osječkih osnovnih i srednjih škola, bila je i Ksenija Vilić, voditeljica Male planinarske škole, licencirani vodič u PD „Zanatlija“ Osijek te učiteljica u jednoj osječkoj školi. Posebno ponosna je, ističe, na činjenicu da je virovitičke šumske puteve s njima prošlo i 50 djece iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci, s kojim PD „Zanatlija“ Osijek njeguju dugu i uspješnu suradnju, te njihovi odgojitelji.

– Ovaj izlet nam je prošao fantastično. Bojali smo se kiše s obzirom da je dan prije padala, bojali smo se da će staze biti blatne jer većini djece ovo je prvi planinarski izlet i nemaju adekvatnu planinarsku opremu. No, zahvaljujući našim domaćinima, koji su stvarno lijepo istražili staze i ponudili nam alternativnu, hodali smo stazom koja nije bila blatna. Hodali smo kroz prekrasnu šumu i ispalo je sve odlično. Zasad još nitko nije „zaplivao“ u nekoj lokvi – smije se ova K. Vilić te dodaje kako su najmlađi planinari na ovom izletu osnovnoškolski prvašići, njih troje.

Jedan od njih, Matija, koji je na obilazak staze došao sa starijim bratom Petrom, učenikom 4. razreda, rekao je kako je puno novoga naučio na ovom planinarskom izletu, kao što su planinarska pravila.

– Naučio sam da svatko svoje smeće nosi sa sobom, ne bacamo ga u prirodu zato što se neće razgraditi, ako bacimo plastiku i najlon. Ostat će u prirodi između 300 i 500 godina. Ne smijemo hodati ispred vodiča, ni otići u šumu da nikome ne kažemo – ponosno kaže Matija, kojem s odgovorima pomaže stariji brat, s kojim se slaže kako im je najdraži dio izleta bio glasno pričanje i smijanje u šumi. (www.icv.hr, eat, foto: M. Turkalj)

Povezane vijesti

Skip to content