MOŽE BITI OPASNO Nikad nemojte zadržavati kihanje, evo kakve posljedice ima za vaše zdravlje

- PROMO -

U posljednjih 18 mjeseci, kihanje u javnosti postalo je sve više tabu, no, jeste li znali da zadržavanje kihanja može predstavljati stvarnu opasnost za vaše zdravlje?

U ovoj uobičajenoj hladnoj sezoni, liječnici su izdali strogo upozorenje svima koje je prehlada pogodila kako bi bili sigurni da dopuštaju kihanje prirodnim putem, jer bi pokušaj zadržavanja mogao dovesti do daljnjih problema.

Nuspojave zadržavanja kihanja su rijetke, ali mogu uzrokovati ozbiljne ozljede dok kihanje pokušava otići iz nosa velikom brzinom.

Stručnjaci za uho, nos i grlo u Sveučilišnim bolnicama u Leicesteru NHS Trust upozorili su: “Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasan je manevar i treba ga izbjegavati. To može dovesti do brojnih komplikacija, poput zarobljavanja zraka u prsima između oba pluća, perforacije vašeg bubnjića, pa čak i puknuća moždane aneurizme.”

Većina uobičajenih nuspojava zadržavanja kihanja je bolna, ali nije opasna po život. Liječnici su upozorili da biste mogli probušiti bubnjić ako začepite nos tijekom kihanja, jer će zrak, koji pokušava izaći kroz nos, biti preusmjeren u cijev koja povezuje vaše uho i bubnu opnu.

I dok bi puknuće bubnjića moglo ostaviti gubitak sluha, postoji i mogućnost razvoja gadne infekcije uha. Kihanje izbacuje iz nosa sve što ne bi trebalo biti u njemu, pa blokiranjem nosa prilikom kihanja te klice mogu završiti u ušima te uzrokovati infekciju, piše Mirror, a prenosi Večernji

(vecernji.hr)

Povezane vijesti

Skip to content