Nikud bez dudice: Jeste li pobornici duda varalica ili ih smatrate štetnima?

Duda kao da ima čarobnu moć – ništa ne može umiriti uznemireno dijete tako brzo, doslovno u sekundama.

Duda može biti spas za cijelu obitelj koju budi bebino plakanje: ona može učiniti razliku između neprospavane i mirne noći. Vjerojatno ste se, ne jednom, našli u paničnom noćnom traženju dude po krevetu. Isto vrijedi i za vožnju u automobilu, posjet liječniku, vrijeme prilagodbe na jaslice i slične situacije.

No, iako je duda zaista korisna, možda niste znali kako neki stručnjaci tvrde da cuclanje dude može biti štetno nakon što dijete navrši šest mjeseci. Naime, prolongirana upotreba dudice može imati utjecaj na razvoj oralne motorike, koja je bitna za hranjenje i govor.

U nastavku donosimo pluseve i minuseve takozvane dude varalice i na kraju savjet kako je koristiti na najbolji mogući način – piše zena.rtl.hr

Dobre strane dude

Dakle, jedva da išta smiruje tako brzo i učinkovito kao duda. Naime, bebe rođene u terminu i normalnog razvoja imaju jak refleks sisanja koji zapravo počinje dok je dijete još u maternici (na ultrazvuku ponekad možemo vidjeti kako beba siše palac).

Korištenje dude između podoja ili hranjena na bočicu zadovoljit će bebinu potrebu za sisanjem, a ovo potiče i rani razvoj jezika. Osim toga, stručnjaci smatraju kako korištenje dude smanjuje rizik od SIDS-a, iznenadne smrti dojenčeta kojemu se ne zna uzrok.

Loše strane dude

Istraživanja pokazuju kako nakon što dijete navrši pola godine života, štetnost uporabe dude može prerasti njezinu korist. Osim poteškoća s oralnom motorikom, produljeno korištenje dude može uzrokovati češće upale uha. Uz ovo, cuclanje dude moglo bi utjecati na razvoj usta i posljedično doprinijeti krivom položaju zubiju, ali i smanjenoj snazi usnica i obraza. Sve to može usporiti razvoj govora.

Na kraju, duda u ustima može spriječiti dijete da istražuje ustima, što je kod malih beba prirodan način učenja o okolini. Također, dijete radi dude može imati manje ekspresija lica i proizvoditi općenito manje zvukova tijekom igre.

Duda za sretne mame i bebe

Duda je dakle nešto što može biti itekako korisno, ako se koristi u pravo vrijeme – prvih nekoliko mjeseci. Savjet stručnjaka je najprije pokušati dijete umiriti na neki drugi način nakon što ono navrši pet mjeseci – u tu svrhu pokušaj nošenje, igranje, zibanje ili pjevušenje.

U vrijeme igre, dijete treba poticati da uopće ne koristi dudu. Kada dijete ima pola godine, postepeno ga privikavaj na to da nema stalno dudu u ustima, neka je koristi sve manje, a nakon što proslavi prvi rođendan, nastoj da je upotrebljava samo za spavanje.

Preporuka je da do dvije godine dijete više ne koristi dudu.

(zena.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content