Orahovački srednjoškolci i ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Iako je uobičajeno da ukrase središte grada kruhom i krušnim proizvodima te plodovima jeseni, a posebno mladošću i narodnom nošnjom te glazbom i pjesmom i to u sklopu svog Dana kruha, učenicima orahovačke srednje škole sve je pokvarila ‘dosadna’ jesenska kiša.

Ipak, svemu unatoč, nisu se predali nego su ovu lijepu manifestaciju pod punim nazivom “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje” priredili u holu svoje škole gdje su svi razredi škole postavili svoje štandove koji su bili prebogati pravim domaćim slavonskim proizvodima i plodovima.

Dani-kruha-10

Sve proizvode te učenike i profesore škole blagoslovio je orahovački župnik, velečasni Željko Strnak predvodivši molitvu, a potom se obratio voditelj cijele priče, vjeroučitelj profesor Nikola Bernat.

-Svečanostima Dana kruha uz molitvu i blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koje smo tijekom godine i kao narod i kao pojedinci podareni. Ciljevi su upoznati mlade, odnosno učenike s nastajanjem kruha, dakle onako od zrna do kruha, približiti im blagovanje kruha i predstaviti narodne običaje, poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage posebno u svetoj euharistiji, ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede. Isto tako želimo ih upoznati sa starim i autohtonim vrstama voća i drugim plodovima jeseni. Svakako bih se zahvalio ravnatelju Zorislavu Milkoviću, profesorima i svim učenicima koji su velikodušno i s puno truda sudjelovali u ovoj današnjoj aktivnosti. Doista su sudjelovali svi učenici i svi razredni smjerovi i to je najveća pobjeda ovog dana – rekao je Bernat.

Dani-kruha-11

Dane kruha posjetio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

-Žao mi je što ova tradicionalna manifestacija naše srednje škole nije mogla biti priređena među građanima u središtu grada, ali protiv vremena se ne može. Ipak, od srca čestitam i zahvaljujem svim učenicima i profesorima što su uložili ogroman trud i sve ipak uspjeli prezentirati u holu škole. “Kruh naš je i u molitvi”, svi kada se molimo kažemo “Kruh naš svagdašnji daj nam danas” i to samo potvrđuje veliku vrijednost kruha. Zato je važno da djeca i učenici nauče cijeniti kruh, od onog zrna koje se stavi u polje pa do onog trenutka kad taj kruh i blaguju. Zato je ovaj dan važan i blagoslovljen – rekao je gradonačelnik Rister.

Uz zvuke tamburice i blagovanje kruha, orahovački su srednjoškolci i njihovi profesori poslali veliku poruku, poruku kruha, zajedništva, prijateljstva i dobrote.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content