OSMI OD JEDANAEST U Gradini svečano otvoren Dječji vrtić Krijesnica koji pohađa dvadesetak mališana

U Gradini je danas (ponedjeljak) na prvi dan Dječjeg tjedna svečano otvoren Dječji vrtić Krijesnica, koji je u petak počelo pohađati dvadesetak djece. Riječ je o osmom od jedanaest dječjih vrtića, koliko se ukupno radi na području Virovitičko-podravske županije, a on nije velik samo za općinu Gradina već i za cijelu županiju jer poboljšava kvalitetu i uvjete života na ruralnim područjima.

– Jako smo sretni što je Dječji vrtić Krijesnica u Gradini napokon počeo raditi, a u petak su nam stigla dječica. Imamo ih 20-ak mješovitog uzrasta od 3 do 6 godina. Uz redoviti program ustrojit ćemo i program pripreme za školu za koju za sada imamo 6 kandidata, a očekujemo još dva, tako da predškolaca imamo zaista zavidan broj za jedno mjesto kao što je Gradina – rekla je vršiteljica dužnosti ravnatelja u Dječjem vrtiću Krijesnica Snježana Dupan-Lovrić. Pritom je objasnila i princip financiranja vrtića. Naime, roditelji će participirati s 500 kuna mjesečno, a ostalo će sufinancirati Općina Gradina.

Gradnja vrtića završena je za vrijeme prošlog saziva Vijeća i mandata načelnika Marka Ajčeka, a sadašnji saziv i načelnik Josip Vučemilović-Jurić nastavili su ovaj hvalevrijedan projekt za vrtić koji je, kako kaže sadašnji načelnik, već imao uporabnu dozvolu. 

– Danas sam najsretniji stanovnik općine Gradina što smo omogućili djeci da krenu u vrtić, da budu sretna, zadovoljna i da se u njemu pripremaju za daljnji život. Prebrodili smo sve teškoće i prepreke koje su nam se našle na putu, a najveći problem bio je naći stručnu radnu snagu. Velika hvala Snježani Dupan Lovrić koja nam je uskočila u pomoć i pomogla da danas otvorimo vrata našeg vrtića – istaknuo je načelnik Vučemilović-Jurić koji se prigodom otvorenja vrtića, između ostalim, zahvalio županu Igoru Androviću, Virovitičko-podravskoj županiji, Upravnom odjelu za obrazovanje i demografiju VPŽ, pročelnici Martini Bunić, VIDRA-i, na pomoći kako bi vrtić zaživio u Gradini, kao i svojim suradnicima iz Općine Gradina.

MG 6005

Osim odgoja i obrazovanja, koje je svakom djetetu potrebno, otvaranje ovog vrtića uvelike će pomoći i roditeljima te njima i djeci pružiti mogućnost koja im ne treba biti uskraćena jer žive u ruralnim područjima. S time se slaže i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je istaknuo kako projekti 11 vrtića na području županije imaju veliki značaj za Virovitičko-podravsku županiju jer, kako kaže, ulaganjem u vrtiće i u djecu ulažemo i u budućnost svake općine, grada, županije, ali isto tako i cijele Hrvatske.

– Zahvaljujem i čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od bivšeg načelnika koji je pokrenuo cijeli projekt, sadašnjeg načelnika koji je stavio vrtić u funkciju. Vjerujem da će u budućnosti vrtić funkcionirati na najboljoj razini i da će se prije svega mališani ugodno osjećati u vrtiću – rekao je župan Andrović te najavio kako će uskoro biti otvoreni i novoizgrađeni vrtići u Suhopolju i Čačincima, kao i onaj u Orahovici čija rekonstrukcija je tijeku. 

S još tri navedena vrtića zaokružit će se priča o vrtićima na području županije kroz projekt mjera ruralnog razvoja koji je financiralo Ministarstvo poljoprivrede, a uskoro kreću i novi natječaji za vrtiće.

– Imamo već nekoliko vrtića, odnosno Općina, koje će se prijaviti na natječaj Nacionalnog plana otpornosti i oporavka te ići u izgradnju novih vrtića ili proširenje postojećih. To su zasigurno Nova Bukovica, Mikleuš, kao i Grad Virovitica – najavio je Andrović.

S oduševljenjem i zadovoljstvom otvorenje vrtića u Gradini dočekali su roditelji.

– Jako mi je drago što se vrtić u Gradini napokon otvorio i što će djeca dobiti priliku da se socijaliziraju, igraju, grade sami sebe i da im bude kasnije lakše pred polazak u samu školu – rekla nam je Danijela Kaladić, majka djece koja pohađaju vrtić u Gradini, a koja su dosada pohađala slatinski vrtić budući da ona radi u Slatini. 

(www.icv.hr, žđl, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content