Slatinska sekvoja proglašena Hrvatskim stablom 2021. godine!

Turistička zajednica grada Slatine uspješno je nominirala slatinsku sekvoju u izbor za titulu ”Hrvatskog stabla 2021. godine”. Natjecanjem ”Hrvatsko stablo godine” nastojalo se istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu pozornosti nisu bili samo ljepota, veličina, ili starost stabla, nego priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom. Glasanje za ”Hrvatsko stablo 2021. godine” počelo je 1. rujna, i trajalo je do 30. rujna.

Turistička zajednica grada Slatine danas (petak) je dobila službenu informaciju da je upravo slatinska sekvoja dobila titulu ”Hrvatskog stabla godine”. Taj simbol Slatine natjecao se s 13 kandidata, te će imati priliku predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju ”Europsko stablo 2022. godine”.

Mamutovac sekvoja, veliko i jedinstveno stablo na povišenom predjelu središta Slatine, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Riječ je o divu punog naziva Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea. U sklopu realizacije velikoga gradskog projekta EPIcentar Sequoia Slatina uređen je, uz ostalo, i Interpretacijski centar, u kome se nalaze brojni podaci o tom neobičnom stablu, dobiveni istraživanjima stručnjaka 2019. godine. Pretpostavlja se da je vrijeme “rođenja” slatinskog mamutovca 1887. godina, da je u Slatinu došao oko 1890. (kad je Slatinom gospodarila kneževska obitelj Schaumburg-Lippe) te da je preživio i udar groma. Zato je starost stabla, navodi se, oko 133 godine, a visina je 32,5 metara. Slatinska sekvoja jedinstveni je i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, ponos cijele Slatine. Naime, zbog svoje posebnosti Republički zavod za zaštitu prirode, 29. ožujka 1967. godine, donio je Rješenje kojim je Sequoia zaštićena kao spomenik prirode te se nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti RH, i to je jedini zaštićeni primjerak te vrste u Hrvatskoj.

– Zahvaljujemo se svima vama koji ste svoj glas dali našoj sekvoji u izboru za Hrvatsko stablo godine – zahvalio je direktor TZGS Jurica Bosak.

(www.icv.hr, adf, pž, TZGS)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content