U Orahovici obilježena 30. obljetnica 2. bojne 132. brigade: Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Skromno, ali časno i ponosno s punim hrvatskim srcem i dušom, obilježena je 30. obljetnica slavne 2. bojne 132. brigade Orahovica-Našice. Obljetnicu je organizirala Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade Orahovica uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Orahovice, a ista je započela prijemom u maloj gradskoj vijećnici od strane gradonačelnika Orahovice Saše Ristera te načelnika općina Čačinci Alena Jurenca i Crnac Mate Damjana. Prilikom prijema gradonačelnik Rister pripremio je povelje zahvalnosti svim zapovjednicima bojne od ustroja do demobilizacije za izniman doprinos u obrani suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske i to Željku Šafaru, Tomislavu Dasoviću, Živku Mijiću, Mirku Koiću i Ivanu Husnjaku koji je jedini bio nazočan i osobno primio povelju.

Nastavak obilježavanja bio je komemorativni skup ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice kojem su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga RH brigadir Stjepan Krešić, u ime Virovitičko-podravske županije predsjednik Odbora za branitelje i ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, gradonačelnik Orahovice Saša Ristera te načelnici općina Čačinci Alen Jurenac i Crnac Mato Damjan, predsjednica Odbora za branitelje grada Orahovice i gradskog Vijeća Karmen Halgaš te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i pripadnici 2. bojne. O ratnom putu bojne pričao je predsjednik udruge organizatora Jozo Šramek.

2. bojna 9 Jozo Sramek

– 2. bojna je u Orahovici počela s postrojavanjem polovinom rujna 1991., a popunjava se dragovoljcima s područja Orahovice, Čačinaca, Zdenaca i Crnca. Svoj ratni put Bojna počinje obranom vlastitog teritorija. Prvo postrojavanje bojne održano je 4. listopada 1991. Na igralištu osnovne škole u Čačincima. Ustrajnom provedbom aktivne obrane zajedno s hrvatskom policijom i susjednim postrojbama Hrvatske vojske, oslobađamo područje podpapučkih sela bivše općine Orahovice. Nakon oslobađanja ovoga područja, Bojna odlazi na ratište Istočne Slavonije u obranu grada Osijeka u selo Ivanovac, potom odlazi u obranu hrvatske Posavine i s ponosom ispunjava zadaće u potpori provedbe akcija Bljeska i Oluja i time daje svoj doprinos u konačnom oslobođenju Republike Hrvatske. Kroz ustrojbeni sastav Bojne tijekom Domovinskog rata prošlo je preko 1200 bojovnika, 18 pripadnika je poginulo, a 78 je ranjeno – rekao je Šramek.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister istaknuo je važnost 2. bojne u borbi za slobodnu Hrvatsku te obilježavanje ovakvih obljetnica.

2. bojna 10

– 2.bojna obranila je ovo područje i spriječila prodor neprijatelja preko Podravske magistrale, a potom i sudjelovala u svim ostalim velikim vojno-redarstvenim akcijama diljem Lijepe Naše i svega izašli kao pobjednici, ali nažalost ta sloboda je plaćena životima hrvatskih branitelja. Mi danas baštinimo tu slobodu i zato je naša dužnost čuvati istinu o Domovinskom ratu i sjećanje na sve poginule vitezove – rekao je Rister.

Predsjednik Odbora za branitelje i ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš obratio se u ime Virovitičko-podravske županije.

– U Domovinskom ratu ostvarili smo veliku pobjedu, a najbolji hrvatski sinovi među nama položili su svoje živote i zato vječno čuvajmo uspomenu na njih, poštujmo sami sebe i svoju hrabrost i poštujmo Hrvatsku državu – rekao je Bubaš.

2. bojna 11

Izaslanik načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga RH brigadir Stjepan Krešić rekao je kao obilježavajući ovaj dan, svi se prisjećamo teških i presudnih trenutaka za Domovinu.

– Bili su to trenuci i kada su ostvareni stoljetni snovi naših predaka za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. S ponosom se prisjećamo svih naših heroja, suboraca koji su dali svoje živote za dobrobit svog zavičaja, svoje Domovine. Ponosni i hrabri pripadnici 2. bojne 132. brigade tijekom Domovinskog rata pokazali su odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje RH kao samostalne, suvremene i demokratske države. Branili su svoj dom na ponos i čast svih građana ove zemlje i dragi pripadnici vaš primjer i žrtva daje nam snagu za suočavanje sa svim izazovima današnjice. Vrijednosti Domovinskog rata prenosimo na nove generacije koje odrastaju u miru koji je utemeljen na vašem domoljublju. Velik broj momaka i djevojaka s ovog područja i danas s ponosom nosi odoru hrvatskog vojnika i na taj način nastavlja časnu tradiciju svoga naroda – rekao je iz među ostalog Krešić.

2. bojna 12 Stjepan Kresic

Na kraju se obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, Dinko Tandara koji je naglasio da je ovaj dan jednako posvećen ustroju bojne i njenim poginulim pripadnicima.

– Posebno se danas prisjećamo naših vitezova koji više nisu s nama jer samo oni koji su poginuli su vidjeli kraj rata. Mi ga nismo vidjeli, jest da je rat završio, ali borba za Hrvatsku još nije i to je naša dužnost nastaviti ono što smo kao hrvatski branitelji započeli, stvoriti sigurnu i stabilnu Hrvatsku. Naša je dužnost, posebno nama na funkcijama, služiti hrvatskom narodu i zato i jesmo ovdje da skrbimo o svojim ljudima i to je ono što branitelji traže od nas, samo pošteno raditi svoj posao – zaključio je Tandara.

2. bojna 1 Dinko Tandara

Obljetnica je zaključena Svetom Misom za poginule pripadnike 2. bojne te zajedničkim domjenkom u centru za posjetitelje u Orahovici gdje je udruga organizatora uručila zahvalnice svim onim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata s orahovačkog područja koji su do osnutka udruge, organizirali sadržaje i obljetnice vezane uz 2. bojnu. Ratnici duše papučke, 2. bojna 132. brigade zlatnim se slovima upisala u hrvatsku povijest kao postrojba koja je obranila prvo okupirano područje u Domovinskom ratu i upravo je to bila prva pobjeda kojom se krenulo u veličanstvene akcije i pobjede Hrvatske vojske.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content