Udruga umirovljenika Mjesnog odbora Golo Brdo organizirala tradicionalnu Kestenijadu ispred mjesnog doma

Udruga umirovljenika Mjesnog odbora Golo Brdo iskoristila je jučer (utorak) lijepo jesensko predvečerje za organizaciju tradicionalne kesenijade. 

Umirovljenici su se ozbiljno pripremili za kestenijadu. Sami su sakupili preko 22 kilograma kestena, dijelom na svojim posjedima, a većim dijelom na imanju Gorana Kozlingera koji je rado svojim kestenima pomogao organizaciju kestenijade. Na kraju, kupljeno je još 10 kilograma kako bi bilo dovoljno kestena za sve one koji su došli.

IMG_9795Trebalo je jučer i isprobati novi stroj za pečenje kestena koji je, od bubnja stroja za pranje rublja, ovih dana, uz asistenciju Željka Dolenčića, napravio Slavko Bajivić.

– Već deset godina se pripremamo napraviti stroj, kako ne bi morali posuđivati, a ove godine smo prešli s riječi na djelo. Bilo je teško naći adekvatan bubanj, jer je većina današnjih bubnjeva u strojevima za pranje rublja od plastike – rekao nam je Željko Doleničić. No, za glavnog majstora to nije bio kompliciran posao.

IMG_9831– Trebao sam samo malo preinačiti postojeći bubanj i on sada ima drugu namjenu. Čini mi se da ćemo ga do iduće sezone malo doraditi, kako bi bio još efikasniji – dometnuo je Slavko Bajivić.

Nakon pripremnog zarezivanja svakog kestena kako bi se kasnije mogao lakše očistiti, pečenje kestena organizirano je ispred mjesnog doma. U pečenju kestena svojim djedovima i bakama pomogli su njihovi unuci.

Svi su bili nestrpljivi kako bi što prije probali ukusnu jesensku poslasticu iz novog “stroja”, a paralelno uz njega koji se vrtio iznad vatre od drveta, ugljena i kovaljica od kukuruza, kestene su pekli i na plameniku plinske boce.

IMG_9828Vrlo brzo prve porcije su bile gotove pa je ostatak društva, koji je bio u mjesnom domu, mogao uz čašicu pića i razgovora te kartašku partiju jesti svježe ispečene kestene. Druženje, koje je bio i osnovni cilj ove Kestenijade nastavilo se do dugo u noć.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content