INFORMATIVKA Svjetlana Dupan o Super kids programu: Utječe na razvijanje djece u smirene i samopouzdane osobe

Današnje vrijeme često nije stresno samo roditeljima, već i njihovoj djeci koja se bore sa svom silom različitih emocija kojima često ne znaju upravljati. Sve to može i kod djece dovesti do negativnog ili neželjenog ponašanja kao i osjećaja. Kako se na kvalitetan način nositi s tim? Kako razviti kod djeteta koncentraciju i usmjeriti je na pozitivan način, razviti emocionalnu inteligenciju i socijalne vještine, samopouzdanje, samopoštovanje, asertivnost, empatiju, pozitivno razmišljanje, zahvalnost, kontrolu stresa, opuštenost, svjesnost, fleksibilnost i pokretljivost?

Odgovore na ta pitanja pruža radionica rekreacije s elementima acro sporta i svjesne pažnje za djecu pod nazivom Super kids program. Program se provodi u Slatini dva puta tjedno, u dvorani Udruge AUM, Trg Ruđera Boškovića 5a, nasuprot Industrijsko-obrtničke škole, a njegova voditeljica je Svjetlana Dupan, prof. i dipl. knjižničarka, certificirani terapeut zvukom, učitelj joge i meditacije sa završenim tečajem mindfulnessa ili svjesne pažnje, ujedno i predsjednica Udruge AUM Slatina.

ŠTO JE SUPER KIDS PROGRAM?

Super kids program namijenjen je djeci od 4 do 14 godina i pomaže djetetu razvijati svoje vještine na zabavan način i kroz igru. Kroz razne aktivnosti djeca uče kako lakše savladati uznemirenost, stres i bijes te istovremeno povećati samopoštovanje i samopouzdanje. Na taj način utječe se na razvijanje djece u smirene, odgovorne i samopouzdane osobe.

Program je koncipiran da kroz zabavne i dobi primjerene igre djeca iz „stanja viška energije“ dođu u stanje opuštenosti. Radionice su raznovrsne i zabavne, ispunjene kretanjem, vježbama istezanja i disanja, , igrom i različitim tehnikama opuštanja i usmjeravanja pažnje s ciljem da potiču dječju kreativnost, samopoštovanje, koncentraciju i jednostavnu vizualizaciju – istaknula je Svjetlana Dupan.

– Program se provodi kroz igru jer je riječ o radu s djecom. Različite vježbe i tehnike koje provodimo za vrijeme svake radionice uglavnom su vježbe pokreta, igre u grupi, paru ili individualne igre, vježbe istezanja, partnerske vježbe, vježbe disanja, relaksacija te usredotočena svjesnost. Sve to jako je važno kako bi se tijelo i um iz stanja stresa dovelo do opuštenosti i relaksacije.

Radionice počinjemo s vježbama zagrijavanja koje su osmišljene za povećanje energije i za zabavu te kako bi se djeca razgibala i ugrijala ali i pripremila za trening. To je najčešće trčanje u kombinaciji s različitim pokretima i jednostavnim tehnikama disanja. Nastavljamo s aktivnim igrama za veću vitalnost, buđenje kreativnosti i životne radosti. Odlične su igre s pilates loptama koje su vrlo izazovne za djecu, posebice održavanje balansa na njima. Vrlo su važne vježbe ravnoteže i fleksibilnosti koje nam omogućavaju pravilno držanje tijela i pravilnu funkciju naših zglobova i udova. Vježbanjem u paru i prakticiranjem acro sporta razvijamo svijest o sebi, empatiju i poštovanju. Na svakoj radionici provodimo vježbe disanja koje su preduvjet za bolje zdravlje, kontrolu anksioznosti i unutarnji mir.

Na radionicama se kroz izbor aktivnosti trudimo povećati samopoštovanje, samopouzdanje i životni optimizam. Važno je da dijete stvori pozitivnu sliku o sebi i nauči voljeti sebe, da osvijesti svoje tijelo, da shvati važnost pravilne brige o sebi kroz pravilnu prehranu i dobre životne navike, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, fizičko vježbanje te mentalnu i tjelesnu higijenu.

Vrlo su važne i vježbe fokusiranja i usredotočene svjesnosti na smirujuće zvukove, neki predmet ili osjet. Takav način fokusiranja vodi do opuštanja, razvija maštu i stvara osjećaj potpune smirenosti. Upravo je to završna aktivnost na radionicama jer nam je cilj da se djeca vrate kući opuštena i rasterećena, ali sretna i zadovoljna – ističe S. Dupan.

U programu su zastupljene i tehnike mindfulnessa, tj. vježbe usredotočene svjesnosti, svijesti o sadašnjem trenutku, što je za djecu iznimno važno jer djeca kroz te vježbe osvješćuju ono što vide, čuju, dodiruju, što mirišu, osjećaju, kaže Dupan.

– Vrlo je važno da budu koncentrirani, fokusirani, u miru sa sobom i s vanjskim svijetom kako bi uspješno funkcionirali u svakodnevnom životu. U Europi je sve raširenija tehnika mindfulnessa i polako se uvodi u škole, vrtiće, edukativne izvannastavne programe jer s različitih aspekata pozitivno djeluje na djecu. Ove tehnike utječe i na bolju koncentraciju i usredotočenost, djeca se nauče brzo i lako fokusirati. Na našim radionicama provodimo mnoštvo igara, odnosno aktivnosti u kojima se od djece traži koncentracija i usredotočenost. Radimo i na definiranju i osvještavanju svojih i tuđih emocija. Naime, djeca danas imaju problema s prepoznavanjem emocija jer su poprilično izolirana, žive u virtualnom svijetu i često su fizički neaktivna i nekomunikativna. Kroz vježbe koje provodimo nastojimo da prije svega osvijeste emociju, a nakon toga prepoznaju i imenuju a potom i kontroliraju. Učimo ih raznim mogućnostima kako da se nose s negativnim i stresnim situacijama i uznemirenošću, potičemo socijalizaciju kroz partnerske odnose u vježbanju, razvijamo timski rad, učimo ih pravilno percipirati i poštovati drugoga, prepoznati tuđe emocije i posljedice svojih postupaka i djelovanja. Sve to iznimno je važno da djeca usvoje u najranijoj dobi. Nastojimo ih naučiti vještine za bolju koncentraciju kako bi popravili svoje ponašanje, dobili bolju sliku o sebi i više samopoštovanja, a samim time i da poprave svoje rezultate u školi, nauče sami sebe utješiti i postati odlučniji i sigurniji u sebe – naglasila je S. Dupan.

MNOGE PREDNOSTI PROGRAMA

Osim Super kids programa koji se provodi dva puta tjedno u Slatini, Svjetlana Dupan u organizaciji Udruge AUM provodi i radionice joge za početnike i za napredne vježbače kao i on line jogu za odrasle. Jednom tjedno provode se i vježbe disanja ili Pranajame, terapije zvukom i vibracijama s 11 tibetanskih zdjela i dva gonga te mnoštvom instrumenata za meditaciju. Za sve polaznike besplatno je osigurana sva potrebna oprema, a predbilježbe za dolazak na radionicu su obavezne zbog pripreme dovoljnog broja rekvizita i opreme.

Sudeći po svemu, radionice Super kids programa imaju uistinu mnogo važnih prednosti za djecu. Djeca uče savladati osnovne tehnike opuštanja i smanjenja stresa koje mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, postaju svjesnija svojih emocija i svladavaju tehnike koje im mogu pomoći da se lakše nose sa životnim izazovima, uče vještine za bolju koncentraciju, a što je najvažnije, zabavljaju se dok vježbaju i uče kako se opustiti.

Uvjereni smo da su upravo opuštanje, svjesna pažnja i pozitivan pogled na svijet ključni za dobro stanje duha, za samopoštovanje i emotivni oporavak. Stoga je za svaku pohvalu ova misija i težnja Udruge AUM i predsjednice Svjetlane Dupan da djeci i mladim ljudima pruži pomoć koja im je potrebna da kontroliraju stres i nervozu kako bi se bolje snalazili kada se suočavaju sa svakodnevnim izazovima jer svima nam je želja da djeca i mladi ljudi budu sretniji, imaju pozitivniji pogled na svijet i budu bogatiji za životne vještine koje će im povećati kvalitetu života.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content