Koliko je sati reći će vam ljudska sunčana ura na osječkom Ekonomskom fakultetu: Čovjek je mjera vremena, a ne obrnuto

U Sunčanom kabinetu Ekonomskoga Fakulteta u Osijeku postavljena je ljudska sunčana ura s porukom da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti. Ljudska sunčana ura izrađena je prema nacrtu Damira Varevca, diplomiranoga inženjera građevinarstva, dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta u Osijeku, a postavljena je povodom proslave 60. obljetnice Fakulteta.

Sunčana je ura postavljena uz pomoć Borisa Franova, a po idejnoj zamisli profesorice Jasne Horvat.

Brojevi na sunčanoj uri ispisani su glagoljicom i oblika su kovanica što Ekonomski fakultet u Osijeku čini prvim u Republici Hrvatskoj koji je izradio eurokovanice za mjerenje vremena uz simbolično spajanje suvremenoga i tradicionalnoga. Naglasak jedinstvene ure je na osobi kao mjeri vremena, obnovljivim izvorima energije ali i predstavljanju glagoljice kao važnog detalja na budućim hrvatskim eurokovanicama.

Ljudska sunčana ura na Ekonomskom fakultetu u Osijeku kao jedinstveni mehanički sat, započeo je s mjerenjem vremena nakon što je dekan Boris Crnković simbolično prerezao vrpcu i najavio razdoblje ekonomije temeljene na obnovljivim izvorima, kao što su sunce, vjetar i voda.

– Ljudska sunčana ura svojim satima označenima glagoljicom istodobno šalje više simboličkih poruka. Sunčana je ura jedna od prvih mehaničkih ura, a posebnost ljudske sunčane ure Ekonomskoga fakulteta u Osijeku je uloga sjenopokazivača (gnomona), koja je dodijeljena osobi čije se tijelo nalazi u samom središtu ure. Ljudskom sunčanom urom tako se u središte zbivanja postavlja osoba te se poručuje kako je ona mjera vremena, a ne obrnuto- istaknuo je za osijek031 dekan Crnković.

Uvođenje eurokovanica u Republiku Hrvatsku također je jedna od tema sunčane ure, a već je 2015. Ekonomski fakultet u Osijeku oslikao Aulu glagoljice muralima meandrirane glagoljice. Brojevi na sunčanoj uri ispisani su glagoljicom kao jednim od motiva na budućim eurokovanicama Republike Hrvatske, uz šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu i Nikolu Teslu, čime se kako je prilikom pozdrava okupljenima naglasila prodekanica Sunčica Oberman Peterka, glagoljica prigodno uvodi u svijet ekonomije.

Sunčana ura Custom

(www.icv.hr, tj, foto: Ekonomski fakultet Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content