Važna obavijest HZMO-a: Ako do 30. studenoga ne dostave dokaz, korisnici inozemne mirovine neće moći dobiti COVID dodatak

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike mirovine s inozemnim elementom, ostvarene u Republici Hrvatskoj, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja – COVID dodatka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebaju do 30. studenoga 2021. dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu Tiskanicu za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. 

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Isplata COVID dodatka predviđena je u prosincu 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u RH, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu) te prebivalište u RH, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4.000 kuna i da nisu zaposleni.

(www.icv.hr, HZMO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content