Arboretum Lisičine postat će prirodni i turistički biser: Posjetitelji će moći šetati među krošnjama bukove prašume, prenoćiti u kućici na drvetu i kupiti autohtonu sadnicu u slavonskom rasadniku

Šetati između krošanja bukove prašume na pet metara visine, uživati u pogledu na šumu koja okružuje jezerce, istražiti kako se tijekom četiri godišnja doba mijenja više od 500 različitih vrsta biljaka, prenoćiti u kućici na drvetu ili bungalovu, s pogledom na zvjezdano nebo – sve to i puno više bit će omogućeno posjetiteljima Arboretuma Lisičine, koji bi za nekoliko godina uz pomoć europskih fondova trebao proći veliku prirodnu obnovu i pravu transformaciju u novi turistički biser u Slavoniji.

Očuvanje i novi planovi za Arboretum Lisičine, kojim upravljaju Hrvatske šume i koji se nalazi na području općine Voćin, bili su tema zajedničkog sastanka u Virovitici. Na sastanku su, između ostalih, sudjelovali predstavnici nositelja projekta i partneri – predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš, upravitelj Uprave šuma Podružnica Slatina Tomo Baturina, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik općine Voćin Predrag Filić, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjane Arnold Sabo, pročelnik županjske Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivan Horvat.

ŠETNICE, JEZERO, ODMORIŠTA

Kako kaže Igor Fazekaš iz Hrvatskih šuma, projekt čija će realizacija trajati nekoliko godina uključuje šest faza i predstavlja cjelovito i dugoročno rješenje za obnovu Arboretuma. Prve dvije faze već su dogovorene i za njih su Hrvatske šume, koje inače gospodare Arboretumom, dobile “zeleno svjetlo”, jer za njih već imaju i troškovnik i potrebnu dokumentaciju.

– U prvoj fazi planiramo ograditi Arboretum, u dužini od 2600 metara. Slijedi potom urediti staze i rasvjetu na pojedinim punktovima na šetnici. Prve dvije faze donose i dječje igralište, uređenje jezera s branom te klupe, nadstrešnice, odmorišta, sanitarne čvorove. Sve će, naravno, biti moderno i prilagođeno osobama s invaliditetom – ističe I. Fazekaš.

Slika2

Hrvatske šume godišnje ulože oko pola milijuna kuna u održavanje i brigu o Arboretumu – saniraju staze, kose travu, uređuju i obrezuju biljke. No to nije dovoljno, s obzirom na potrebe posjetitelja i prirodni potencijal koji ovo područje skriva. Prije Domovinskog rata Arboretum Lisičine mogao se pohvaliti s više od 1100 različitih vrsta biljaka, a i danas čuva njih više od 500, kao i autohtonu bukovu prašumu, raritet u Hrvatskoj. Učenici, studenti, ljubitelji prirode, izletnici i danas vole obići Arboretum, ali nedostaje im konkretan sadržaj, poput smještaja, istraživačkih prostora, multimedije, ugostiteljske ponude koja redovito prati izlet u prirodu.

I ODMOR I UČENJE

Hrvatske šume i partneri uključili su tako u sljedećim fazama projekta sve navedeno.

– Treća faza bila bi rekonstrukcija pristupne ceste s izgradnjom prihvatnog platoa za posjetitelje. U četvrtoj fazi projekta želimo rekonstruirati zgradu Arboretuma s vidikovcem i pretvoriti ga u multimedijalni Centar za šumsku genetiku s popratnim sadržajima. Uz ugostiteljske objekte planiramo i smještajne kapacitete s oko 50 ležajeva, konferencijsku dvoranu, prostorije za edukacije. Jedan dio centra posjetiteljima bi pokazao Arboretum u sva četiri godišnja doba. A peta faza uključivala bi izgradnju sadržaja za posjetitelje, u kojoj je planirana šetnica na visini od nekoliko metara, kroz krošnje u dijelu Arboretuma koji uključuje bukovu prašumu, pravi prirodni fenomen u Hrvatskoj – objašnjava I. Fazekaš.

Ovi sadržaji trebali bi omogućiti ne samo terensku nastavu učenicima, studentima i istraživačima, već i izletnicima osigurati smještaj da više vremena provedu istražujući prirodno blago ovog podneblja. Između ostalog, za te potrebe planirani su bungalovi, ali i „glamping“ sadržaji, poput sve popularnijih kućica na drvetu.

Arboretum Lisičine danas se može pohvaliti najvećom zbirkom četinjača – jela, smreka, borova, čempresa, tisa i drugih vrsta koje svoje porijeklo vuku iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Ovdje raste pravi močvarni taksodij, crveni hrast, rijetka japanska pršljenka, brojne vrste rododendrona, ukrasno drveće… Kako se ne bi sve svelo samo na turizam, Hrvatske šume i partneri osmislili su u posljednjoj fazi projekta i biološku „ostavštinu“ – pravi rasadnik u okviru Arboretuma Lisičine, u kojem će posjetitelji moći kupiti sadnicu drveta, ponijeti je i kod kuće posaditi. Interesa za biljne vrste iz Arboretuma ima sve više, pokazuje iskustvo s terena.

ARBORETUM ilustracija

Zato se okupljeni oko ovog projekta raduju svakoj fazi koja će donijeti novi sadržaj i nove perspektive ne samo općini Voćin na kojoj se nalazi ovaj najmlađi arboretum u Hrvatskoj, već i cijeloj Slavoniji.

– Uvjeren sam da će to biti jedan iznimno veliki projekt, prije svega na dobrobit svih stanovnika Virovitičko-podravske županije. Prije svega rekao bih da sam posebno ponosan na činjenicu da u taj projekt idemo svi kao partneri, dakle i Hrvatske šume kao nositelji, ali i Virovitičko-podravska županija, Općina Voćin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološke mreže županije i VIDRA. To je jedini način, da zajedno pokušamo uložiti maksimalni napor kako bismo prije svega maksimalno iskoristili prilike za sredstva iz EU fondova – poručuje I. Fazekaš.

TURISTIČKI I PRIRODNI POTENCIJAL

S time se slaže i župan Igor Andrović, koji kaže kako su Lisičine ukupno četvrti arboretum u Hrvatskoj, a zbog svojih prirodnih ljepota i bogatstva iznimno su važni cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji. Riječ je o milijunskom projektu koji će se provoditi po fazama, ovisno o dobivenim sredstvima iz različitih natječaja.

– Načelno smo dogovorili da Hrvatske šume krenu u izradu projektne dokumentacije koja bi obuhvaćala revitalizaciju kompletnog Arboretuma Lisičine. Nakon toga slijedi prijava na fondove Europske unije. Ovisno o odobrenim sredstvima krenut će se i u pojedinu fazu projekta. Za početak je plan prijaviti se na natječaj za Prirodnu baštinu, za koji je moguće dobiti maksimalno 20 milijuna kuna – kaže župan Igor Andrović, naglasivši važnost ulaganja i zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Virovitičko-podravska županija područje je koje se uz Arboretum Lisičine može pohvaliti s dva parka prirode, odnosno s dva UNESCO zaštićena područja: Parkom prirode Papuk i prekograničnim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav, pa je okrenuta k ulaganju u infrastrukturu koja bi ovoj prirodnoj baštini dala vrijednost više. Jer, bez infrastrukture sve ostaje samo na potencijalu, upozorava župan I. Andrović. Za primjer uzima prekrasan turistički biser Jankovac, na koji je mnoštvo izletnika počelo stizati tek nakon asfaltirane ceste od Slatinskog Drenovca do samog Jankovca. Cesta je izgrađena u okviru velikog projekta Geo-info centra u Voćinu, koji se uskoro otvara i predstavlja još jedno ulaganje u kojem su se prirodna baza i turistički potencijal spojili u projekt za budućnost.

– Isto tako želimo napraviti s Arboretumom Lisičine. Vjerujemo da ćemo njegovom revitalizacijom, novim rasadnikom i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture te nizom novih sadržaja stvoriti one uvjete zbog kojih će se povećati broj dolazaka ne samo u Lisičine, već i Voćin te druge prirodne destinacije na našem području – zaključuje župan I. Andrović.

(www.icv.hr, mlo, kt, Foto: K. Toplak, M. Lovrenc, ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content