ECDC: Svi slučajevi omikrona u Europi su asimptomatični ili blagi, nitko nije umro

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je najnovije informacije o soju omikron u Europi.

U Europi su dosad zabilježena 274 slučaja zaraze omikronom, objavio je sinoć ECDC. Slučajevi su prijavljeni u 19 zemalja: Austriji (15), Belgiji (11), Hrvatskoj (3), Češkoj (1), Danskoj (73), Finskoj (7), Francuskoj (25), Njemačkoj (15), Grčkoj (3), Islandu (12), Irskoj (1), Italiji (9), Latviji (2), Nizozemskoj (24), Norveškoj (19), Portugalu (34), Rumunjskoj (2), Španjolskoj (7) i Švedskoj (11).

Uz navedene slučajeve, u nekoliko zemalja ima i više vjerojatnih slučajeva koji se trenutno istražuju – prenosi Index

Za većinu zemalja postoji veza s Afrikom, ali ne za sve

Za većinu potvrđenih slučajeva postoji epidemiološka veza sa slučajevima koji su putovali u afričke zemlje, naveo je ECDC.

Nekoliko europskih zemalja (Belgija, Danska, Island i Španjolska) detektirale su slučajeve bez epidemiološke veze s područjima gdje je prijenos omikrona u zajednici dokumentiran ili se pretpostavlja. To znači da bi se u tim zemljama mogao odvijati prijenos bolesti unutar zajednice koji nije dokumentiran, objavio je ECDC.

Svi slučajevi u Europi su asimptomatski ili blagi, nitko nije umro

ECDC navodi da su svi europski slučajevi zaraze omikronom, za koje postoje podaci o simptomima, bili ili asimptomatski ili blagi. Ni u jednom slučaju zaraze omikronom u Europi dosad nije zabilježena smrt.

No, ECDC upozorava da bi te podatke trebalo uzeti s oprezom jer je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se razumjelo je li klinički spektar simptoma omikrona različit od ranije detektiranih varijanti.

U cijelom svijetu dosad je u 52 zemlje zabilježeno 1137 slučajeva omikrona, zaključuje ECDC u najnovijem izvještaju o novom soju.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content