Od 1. siječnja raste satnica onima koji rade preko student-servisa: Za poduku i programiranje i više od 50 kuna po satu

Povećanje minimalne plaće donijelo je dobru vijest i za studente koji tijekom školovanja rade preko student-servisa jer od 1. siječnja satnica s 26,56 kuna raste na gotovo 30 kuna, točnije 29,30 – piše Večernji list.

Satnica za studente je, naime, vezana uz prosječnu plaću, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Vlada je 28. studenog donijela odluku da minimalna bruto plaća od 1. siječnja poraste s 4.250 na 4.687,50 kuna.

Voditeljica Student servisa Studentskog centra Varaždin Sonja Nidogon Višnjić kaže da podržavaju usklađivanje minimalne studentske satnice s bruto minimalnom plaćom u Hrvatskoj jer smatraju da studentski rad treba biti adekvatno plaćen i vrednovan.

Objašnjava da poslodavci traže studente koji imaju dosta slobodnog vremena, koji mogu raditi kontinuirano tijekom dulje vremena, posebno kada je riječ o pomoćnim poslovima u proizvodnji, skladištu ili ugostiteljstvu, kako bi mogli uskladiti tjedne ili mjesečne rasporede i znati unaprijed kada mogu računati na studentsku radnu snagu. Dodaje da su uvijek traženi i cijenjeni i studenti i iz ICT područja rada, koji rade na stručnim poslovima.

Studenti, očekivano, kaže, biraju poslove koji su bolje plaćeni kada je riječ o pomoćnim poslovima, no preferiraju i poslove koji su usklađeni s njihovim područjem studiranja.

U Student servisu Studentskog centra Zagreb napominju da trenutačno u ponudi ima najviše poslova u ugostiteljstvu, trgovinama, nude se administrativni i skladišni poslovi, fizički poslovi, poslovi promidžbe i marketinga. Kažu da se studenti na poslove prijavljuju prema osobnim sklonostima, a prema njihovoj evidenciji to su i kategorije za koje su i najviše zainteresirani.

Najbolje su plaćeni predavači u školama i oni koji daju poduke i instrukcije, programeri i dizajneri web stranica. Tu su satnice često preko 50 kuna.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content