Navijači, zapišite datume: Evo što nas od sporta čeka u 2022. godini

Spuštamo zastor na 2021. godinu, za hrvatski sport opet s predznakom uspješne. Osvojili smo osam olimpijskih medalja, nogometaši su se kvalificirali na SP, tenisači igrali finale Davis Cupa, Pavić i Mektić postavljali neke nove standarde, džudašica Barbara Matić postala svjetska prvakinja, Filip Zubčić pobjeđivao u svjetskom Skijaškom kupu i osvojio srebro na SP-u u paralelnoj utrci, a Dinamo je igrao četvrtfinale Europske lige, piše 24sata.

Puno prilika bit će i u novoj godini, u kojoj nas, kao centralni događaj, u studenom čeka prvo zimsko nogometno SP. Donosimo pregled najvažnijih događaja u 2022. godini.

SIJEČANJ

Tradicionalno, rukomet i siječanj nerazdvojan su par. Rukometaši će, nakon lošeg nastupa na SP-u u Egiptu, imati priliku za popravak dojma na Euru koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Branimo srebro osvojeno prije dvije godine u Stockholmu, uvodnu skupinu igramo u Szegedu, počevši s Francuskom, pa Srbijom i na kraju Ukrajinom.

Navijat ćemo i za futsal reprezentaciju koja se vraća na veliko natjecanje, na Europsko prvenstvo koje se održava u Nizozemskoj. U skupini smo s Rusijom, Poljskom i Slovačkom.

Australian Open vraća se u svoj standardni termin sredinom siječnja, a dobit ćemo i novog nogometnog prvaka Afrike. Kupu nacija domaćin je Kamerun.

– Snježna kraljica (4. – 5.)

– Afrički kup nacija, Kamerun (9. siječnja – 6. veljače)

– Europsko rukometno prvenstvo, Mađarska/Slovačka (13. – 30.)

– Australian Open (17. – 30.)

– Europsko prvenstvo u futsalu, Nizozemska (19. siječnja – 6. veljače)

VELJAČA

Jedan od najvećih događaja godine, uz nogometno SP, bit će i Zimske olimpijske igre kojima je domaćin Peking. Hrvatska nema puno kandidata za odličja, kao što je bio slučaj na Ljetnima ili u vrijeme obitelji Kostelić, ali bit će do definitivno dva i pol tjedna novog sportskog uživanja. 

– Svjetsko nogometno klupsko prvenstvo, UAE (3. – 12.)

– Zimske olimpijske igre, Peking (4. – 20.)

– Super Bowl (13.)

OŽUJAK

U zadnjem zimskom mjesecu na scenu će i zimski paraolimpijci, Beograd će ugostiti atletsko dvoransko SP, a krenut će i nova sezona Formula 1 Velikom nagradom Bahreina. Završit će i skijaška sezona.

– Zimske paraolimpijske igre, Peking (4. – 13.)

– Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, Beograd (18. -20.)

– Formula 1, Velika nagrada Bahreina (20.)

TRAVANJ

Početak proljeća ne donosi velika natjecanja, ali donijet će novo izdanje Croatia Rallyja. Najbolji svjetski reli-vozači ponovno će zaprašiti hrvatske ceste, a počet će i utrka za novog NBA prvaka.

– NBA playoff (16.)

– Croatia Rally (21. – 24.)

SVIBANJ

Nastavi li se tempo iz prvog dijela sezona, u svibnju bi nas mogla čekati nogometna HNL ludnica. Završit će sezona 36. kolom 21. svibnja, a pet dana kasnije Poljud će ugostiti finale Kupa. A još dva dana poslije toga u St. Peterburgu igrat će se finale Lige prvaka.
Na svjetsku će scenu vaterpolisti, Fukuoka organizira Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje je odgođeno za 2022.

– Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, Japan (13. – 29.)

– Svjetsko prvenstvo u hokeju, Finska (13. – 29.)

– 36. kolo HNL-a (21.)

– Finale Hrvatskog nogometnog kupa, Poljud (26.)

– Finale Lige prvaka, St. Peterburg (28.)

– Roland Garros (28. svibnja – 11. lipnja)

LIPANJ

Ljetni mjeseci ne obiluju sportskim događanjima, mnogi sportaši završavaju sezone i odlaze na zasluženi odmor. Tenisači nisu među njima jer će biti na najvećem svjetskom turniru, dok će Alžir ugostiti Mediteranske igre.

Međutim, još će u akciji biti naši nogometaši koji otvaraju Ligu nacija protiv Austrije i u svega deset dana odigrat će čak četiri utakmice, a preostale dvije u rujnu.

– Hrvatska – Austrija (3.)

– Hrvatska – Francuska (6.)

– Danska – Hrvatska (10.)

– Francuska – Hrvatska (13.)

– Mediteranske igre (25. lipnja – 5. srpnja)

– Wimbledon (27. lipnja – 10. srpnja)

SRPANJ

U srpnju će u fokusu biti kraljica sportova. U američkom Eugeneu čeka nas deset dana najbolje atletike – Svjetsko prvenstvo. Zadnjeg dana SP-a bit će okrunjen i novi osvajač Tour de Francea. Počet će i nova sezona HNL-a.

– Tour de France (1. – 24.)

– Svjetsko prvenstvo u atletici, Eugene (15. – 24.)

KOLOVOZ

Ni mjesec dana nakon SP-a održat će se i atletsko EP. Braća Sinković u novoj-staroj disciplini , pa Damir Martin i ostali veslat će po europsku medalju u Munchenu, a nakon 12 godina najbolji europski vaterpolo igrat će se u Hrvatskoj. Splitska Spaladium arena ugostit će Europsko prvenstvo

– Europsko prvenstvo u veslanju, Njemačka (11. – 14.)

– Europsko prvenstvo u atletici, Njemačka (15. – 21.)

– Europsko prvenstvo u vaterpolu, Split (27. kolovoza – 10. rujna)

– US Open (29. kolovoza – 11. rujna)

RUJAN

Deveti mjesec bit će u znaku košarke, s prvim danom počinje Eurobasket i to u četiri države, Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji. Hrvatska će uvodnu skupinu igrati u Milanu protiv domaćina, Grčke, Ukrajine, Estonije i Velike Britanije. 

Naši veslači opet će biti u akciji, šlag njihove godine bit će Svjetsko prvenstvo u Češkoj. Nogometaši će, pak, dovršiti Ligu nacija

– Eurobasket, Češka/Gruzija/Njemačka/Italija (1. – 18.)

– Svjetsko prvenstvo u veslanju, Češka (18. – 25.)

– Hrvatska – Danska (22.)

– Austrija – Hrvatska (25.)

LISTOPAD

Početkom jeseni više ćemo pratiti klupska događanja nego reprezentativna. Zakuhat će se nogometna natjecanja, početi nova košarkaška sezona. Uglavnom, neće nedostajati uzbuđenja.

STUDENI

Na mjesec dana pričat će se samo o nogometu. Dok će u Europi vladati zima, nogometaši će biti u toplo-vrućem Kataru. Hrvatska ondje odlazi kao aktualni viceprvak svijeta, a protiv koga će krenuti kao jedna od 32 reprezentacije, saznat će 1. travnja na ždrijebu.

Upravo zbog nogometa i rukometašice će mjesec dana ranije odraditi Europsko prvenstvo. Međutim, naše se tek moraju kvalificirati, uspiju li, branit će broncu. A srebro, pak, u tenisači na novoj završnici Davis Cupa čiji točan datum još nije definiran.

– Europsko prvenstvo za rukometašice, Slovenija/Crna Gora/Sj. Makedonija (4. – 20.)

– Svjetsko nogometno prvenstvo, Katar (21. studeni – 18. prosinca)

– Davis Cup (?)

PROSINAC

Nogometna ludnica preselit će se i u prosinac i tjedan dana prije Božića dobit ćemo novog svjetskog prvaka.

(24sata)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content