Nove usluge u COOR-u Virovitica: Rana intervencija dostupna svima, po novom psihosocijalna podrška sa senzornom integracijom, glazbom i likovnom terapijom

Prošle su dvije i pol godine otkako je novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, vrijedan više od 83 milijuna kuna, otvorio svoja vrata. Umjesto na nekadašnjih 300 „kvadrata“, zaposlenici i korisnici danas imaju na raspolaganju čak tri tisuće četvornih metara prilagođenih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom – od učionica, sanitarnih čvorova, igrališta…

Od ove godine, rad Centra će biti na još jednom višem nivou, na zadovoljstvo roditelja i djece kojima je potrebna pomoć i podrška. Naime, u Centru su sada dostupne nove socijalne usluge koje će obuhvatiti mnogo veći broj korisnika.

Nakon inicijative koju je pokrenula dosadašnja ravnateljica Margarita Kovačević i pet godina nastojanja, COOR Virovitica ušao je u mrežu socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministarstvo će u Centru financirati sljedeće usluge:

1. Poludnevni boravak za 20 odraslih osoba s invaliditetom, odnosno s teškoćama u razvoju

2. Psihosocijalnu podršku za sljedeće aktivnosti:

  • individualna/grupna edukacijska rehabilitacija za djecu s teškoćama u razvoju;
  • individualna/grupna socijalna rehabilitacija za odrasle osobe s invaliditetom;
  • individualna/grupna psihološka podrška djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom
  • senzorna integracija individualno djeci s teškoćama u razvoju
  • grupne glazbo terapije i glazbene aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom
  • likovne terapije i likovne aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom

3. Rana intervencija za djecu od 0 do 3 te za djecu od 3 do 7 godina

O značaju novih socijalnih usluga u Centru govorila je ravnateljica Stanislava Đurčević, a naglasak je na ranoj intervenciji.

coor virovitica 2020 25

– Osobito nam je važna bila rana intervencija pošto je niti jedna javna ustanova na području naše županije ne pokriva. Ovu uslugu smo i do sada pokrivali, ali u smanjenom obujmu, dok su stvarne potrebe mnogo veće. Vrata ranoj intervenciji u COOR-u otvorio je prije dvije godine projekt koji čiji je nositelj bio MURID iz Čakovca. Kroz taj projekt zaposlili smo edukacijsku rehabilitatoricu, a nakon godinu dana provedbe, djeca su ostala zakinuta za ovu javnu besplatnu uslugu – rekla je S. Đurčević dodavši da je kao opcija ostalo jedino putovanje izvan županije gdje su i velike liste čekanja.

Ipak, da ova neophodna socijalna usluga ne bi bila ugašena u Centru, pomogao je osnivač, Grad Virovitica te su zaposlene edukacijska rehabilitatorica u punom radnom vremenu te logopedinja na pola radnog vremena. Uslugom je obuhvaćeno preko 30 djece s područja grada Virovitice.

No po novom, za ranu intervenciju će se moći javiti svaki roditelj koji ima bilo kakvu nedoumicu u vezi razvoja svog djeteta.

– Kod rane intervencije nije potrebno da dijete ima rješenje da ima teškoće. Dovoljna je samo zabrinutost roditelja ili liječnika. Liječnik daje uputnicu koja ide na Centar za socijalnu skrb, a potom k nama. Naš tim će procijeniti što djetetu treba te krenuti s terapijama. Dakle, rana intervencija nije samo kad su već uočene teškoće pa sad idemo vidjeti što se sve može napraviti da dijete funkcionira s time, već je stvar toga da se može promijeniti razvojni tijek djeteta ako se na vrijeme reagira. Puno toga se može postići u najranijoj dobi, djetetu je možda potreban samo poticaj. Primjerice, ako beba ima problem s motorikom, uključujemo je u ranu intervenciju i roditeljima se pokazuju vježbe koje je potrebno raditi – istaknula je ravnateljica.

S. Durcevic

Osim što će rana intervencija biti mnogo dostupnija nego do sada, u Centru će biti i jedna nova usluga koju korisnici do sada nisu imali na raspolaganju.

– Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo nam je i psihosocijalnu podršku koju ćemo pružati individualno i grupno, a odnosi se i na djecu i na odrasle. Podršku ćemo pružati kroz individualnu ili grupnu edukacijsku rehabilitaciju, psihološku podršku, senzornu integraciju, glazbo terapiju i likovnu terapiju. Roditelj koji ima dijete s teškoćama može dobiti preko Centra za socijalnu skrb uputnicu i ostvariti nešto od ovoga u na temelju naše timske procjene. Znači, za razliku od rane intervencije, ovdje je potrebno rješenje da je riječ o djetetu s teškoćama – naglašava ravnateljica.

Naposlijetku, COOR-u Virovitica odobreno je i povećanje broja korisnika u poludnevnom boravku.

– Ovu uslugu već imamo u mreži Ministarstva i to za 13 korisnika. Tražili smo povećanje te ćemo sada u poludnevnom boravku moći imati 20 korisnika – dodaje S. Đurčević.

Virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kreće ovih dana s prikupljanjem predbilježbi za gore navedene socijalne usluge kako bi se dobio stvaran broj djece, odnosno korisnika s kojima će se raditi te kako bi se u konačnici u skladu s time organizirao i rad u Centru.

Prema riječima ravnateljice, očekuje se kako će se s pružanjem ovih usluga krenuti kroz mjesec dana.

– Sve navedene usluge ćemo pružati u našem Centru i kvaliteta usluge će biti na nivou. Naša prednost je kompletno opremljen prostor i imamo sve uvjete za provođenje ovih usluga. Izazov nam je nedostatak edukacijskih rehabilitatora i ostalog stručnog kadra, no vjerujem da ćemo i to prevladati – zaključuje ravnateljica.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content