Prošle godine osam osoba poginulo je na prometnicama VPŽ: Policija objavila detalje i najavila novu akciju kontrole prometa

U utorak, 28. prosinca 2021. godine oko 18.40 sati se na županijskoj cesti u Borovi dogodila najteža prometna nesreća na području Virovitičko-podravske županije u prosincu, u kojoj je 25-godišnji putnik u osobnom automobilu smrtno stradao, a vozač i putnik su teško ozlijeđeni.

– Do slijetanja vozila s ceste je došlo uslijed brzine kretanja vozila neprilagođene uvjetima na cesti, odnosno mokrom kolniku i magli u zavoju, a kod 22-godišnjeg mladog vozača je alkotestiranjem utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 0.51 g/kg.

Događanjem ove prometne nesreće u posljednjim danima prošle godine je čak 8 sudionika u prometu 2021. godine smrtno stradalo na prometnicama Virovitičko–podravske županije – stoji u priopćenju PU virovitičko-podravske.

Poginule osobe u prošloj godini bila su 3 vozača osobnih automobila, 3 putnika u osobnim automobilima i po jedan vozač bicikla i motocikla, različite životne dobi, od 19-godišnjeg mladog vozača do 72-godišnjeg vozača bicikla.

– Čak 5 od 7 prometnih nesreća s poginulima se dogodilo u vremenskom periodu između 17 i 19 sati, dok se prema vrsti i uzrocima radilo o različitim prometnim nesrećama. Kod 4 počinitelja je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola i u tim je prometnim nesrećama 5 osoba poginulo – istaknuli su.

Tijekom prosinca je 16 vozača pod utjecajem alkohola uzrokovalo prometne nesreće i u njima je jedna osoba poginula i 4 su teško ozlijeđene, dok je u prosincu godinu ranije zabilježeno tek tri nesreće uzrokovane vozačima pod utjecajem alkohola. 

– I u novu godinu se ušlo sa nepovoljnim stanjem sigurnosti u prometu jer su vozači pod utjecajem alkohola već prvoga dana ove godine uzrokovali 3 prometne nesreće – ističu iz policije i ponovno upućuju apel svim sudionicima u prometu da ne sjedaju za upravljač vozila pod utjecajem alkohola

– Pozivaju se svi sudionici u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, posebno onih koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno da nikako ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, brzinu kretanja vozila osim prometnim znakovima i prometnim pravilima prilagode i uvjetima na cesti, posebno u ovo doba godine kada su učestali nepovoljni uvjeti prometovanja, svakako koriste sigurnosni pojas, i vozač i svi putnici u vozilu, a dijete propisano prevoze u dječjoj sjedalici, te ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom – ističu.

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu policijski službenici će u predstojećem periodu pojačanim nadzorom prometa i preventivnim aktivnostima pokušati djelovati u cilju zaustavljanja ovako nepovoljnog trenda, a prva u nizu akcija će biti provedena već sutra, 4. siječnja 2022. godine od 10 do 18 sati na području koje pokriva Postaja prometne policije Virovitica i biti će usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila i nadzor vozača pod utjecajem alkohola.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content