Radovi startaju za dva do tri mjeseca: Stanovnici iz Crnca, Čačinaca, Čađavice, Mikleuša, Nove Bukovice, Sopja, Voćina i Zdenaca dobit će širokopojasni internet

Stanovnici osam općina s područja Virovitičko-podravske županije, Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, do 31. listopada 2023. godine, dobit će širokopojasni internet uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Navedenih osam općina, odlučilo se da projekt provode u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, koja je nositelj projekta. Tim je povodom, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, u Zagrebu, sa zajednicom ponuditelja Roaming Grupa (podugovaratelji su tvrtke iz Slatine, Zagreba i Buzeta), koju je zastupao Hrvoje Komerički, potpisao ugovor o projektiranju i građenju širokopojasne mreže na navedenom području. Vrijednost ugovora iznosi 39.446.503,04 kune. Tako će se na području navedenih osam općina graditi tzv. “autocesta budućnosti”. Virovitičko-podravska županija, je jedina županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt.

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno, s osam općina, lakše, brže i kvalitetnije, izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Zastupnik zajednice ponuditelja Roaming Grupe, Hrvoje Komerički, naglasio je kako se početak radove može očekivati kroz dva do tri mjeseca. Ovim projektom stanovnici 5.613 stambenih jedinica s području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti će imati brzi internet.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content