ZELENO I ODRŽIVO U Slatini otvorena nova Solarna elektrana za potrebe kogeneracije Energy 9

Francuski investicijski fond Pearl Infrastructure Capital, čiji su ulagači European Investment Bank i fundacija Edmond de Rothschild predstavio je danas (četvrtak) realizirane investicije u hrvatski energetski sektor koje su uglavnom na području Virovitičko-podravske županije.

Ciljana ulaganja Pearl Infrastructure Capitala usmjerena su u obnovljive izvore energije, a trenutni investicijski potencijal prelazi milijardu eura, dok vrijednost ulagačkog portfelja prelazi 6 milijardi eura. Do sada su uložili više 50 milijuna eura u hrvatski energetski sektor, koji u prvom koraku uključuje kogeneracijska postrojenja na biomasu.

Na području Virovitičko-podravske županije riječ je o Energy 9 u Slatini, s instaliranom električnom snagom postrojenja od 5 MWel te A&A Bioenergy u Virovitici s instaliranom električnom snagom postrojenja od 3 MWel.

U obilasku su danas, uz predstavnike Francuskog investicijskog fonda PEARL Infrastructure Capitala, koje je predvodio Guillaume de Forceville, zamjenik glavnog direktora, bili i veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Ivo Milatić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić sa suradnicima, član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, predstavnici tvrtke Đuro Đaković TEP, predstavnici energetskog sektora, agencija i drugi.

IMG_8780

ZNAČAJNA ULAGANJA U HRVATSKOJ

U Slatini, gdje su obišli postrojenje Energy 9, francuski veleposlanik Gaël Veyssière i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Ivo Milatić simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su novu Solarnu elektranu.

Neposredno prije otvorenja, okupljene je pozdravio izvršni direktor Viktor Horvatinović. Potom je Guillaume de Forceville, zamjenik glavnog direktora izrazio zadovoljstvo što će danas imati priliku pokazati realizirane investicije grupacije Pearl, a koja je u rekordnom roku od godinu dana imala značajna ulaganja u kogeneracije.

– Tri kogeneracijske elektrane na biomasu, u Slatini, Virovitici i Babinoj Gredi, od kojih se dvije nalaze u Virovitičko-podravskoj županiji, nismo preuzeli kako bismo ostavili stvari kakvima su bile, već da bismo ih konstantno unapređivali. Vidimo značajne mogućnosti ulaganja u njihov daljnji razvoj. Zato godišnje ulažemo otprilike dva milijuna eura, sve kako bismo poboljšali industrijsku i ekološku učinkovitost samih postrojenja. Solari su upravo jedan od primjera takvog našeg angažmana. Svrha solara je poboljšanje i povećanje proizvodnju energije za vlastite potrebe. Svakako želimo maksimizirati proizvodnju električne energije, zato je što više šaljemo u mrežu, a smanjenjem, uz pomoć solara, smanjujemo vlastitu potrošnju – rekao je G. de Forceville.

IMG_8690

Ovaj veliki fond u Hrvatsku je došao, kaže, upravo zbog povoljnog regulatornog okvira na dugi rok.

– Danas neizravno zapošljavamo oko 600 osoba, uključujući ne samo radnike u postrojenjima, već i dobavljače biomase te sve zaposlenike industrijskih postrojenja kojima isporučujemo toplinu, odnosno energiju. PEARL Infrastructure Capital ozbiljno vidi svoju ulogu u energetskoj, odnosno ekološkoj tranziciji Europe, pa planiraju i nova ulaganja na području Republike Hrvatske u nova energetska postrojenja – rekao je zamjenik glavnog direktora Guillaume de Forceville.

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, zadužen za energetiku ocijenio je ulaganja poput ovih „savršenima“ i iznimno bitnima za hrvatski energetski sektor.

– Ovakve energane su stabilan izvor energije i služe za uravnoteženje sustava. Ujedno, povlašteni su proizvođač električne energije. Takvih proizvođača danas u Hrvatskoj imamo dosta i oni godišnje proizvode 3 – 4 TWh električne energije, dok Hrvatska troši 18,5 TWh električne energije. Iz ovoga je jasno zašto su ovakva postrojenja važna – povlašteni proizvođači godišnje proizvedu oko 20 posto potrebne električne energije – rekao je I. Milatić i dodao kako Hrvatska sigurno ide putem obnovljivih izbora energije.

IMG_8694

Kogeneracijska postrojenja pokazuju vrlo veliku energetsku učinkovitost, naglasio je, a područje Virovitičko-podravske županije ima mrežu za prihvat novih energana i to sa odličnim kapacitetima. Vlada će i dalje ulagati u obnovljive izbore energije, osobito solarne elektrane, najavio je.

– Dobili smo iskaz interesa za skoro 6 tisuća MW novih energana iz obnovljivih izvora, koji se planiraju napraviti kada prođemo evaluaciju. Procjenjujemo da će to biti do 3 tisuće MW novih energetskih odobrenja, koji će se morati sagraditi u idućih 5 godina. Solarne energane i u Slavoniji imaju svoju važnost, svakako su isplative, a mreža ih je sposobna primiti. Nadam se da ćemo u idućem razdoblju, uz ovakve pogone, otvarati što više solarnih elektrana u Slavoniji – rekao je I. Milatić.

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière rekao je kako je današnje otvaranje Solarne elektrane i obilazak postrojenja svjedočanstvo dobre gospodarske suradnje u okviru strateškog partnerstva Republike Francuske potpisanog s Republikom Hrvatskom, odnosno sporazuma koji su nedavno potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković.

IMG_8711

NOVA RADNA MJESTA

– Iznimno sam sretan zbog grupacije Pearl koja je ovdje uložila u tri postrojenja. Ovo je važan trenutak u francuskom presjedanju Vijećem Europske unije. Također je važno da doprinosimo dubinskom mijenjanju gospodarstva u Europskoj uniji i to tako da nam gospodarstva budu zelenija i održivija. Biomasa, odnosno proizvodnja na biomasu je također jedna komponenta.

Važno je da imamo i modernu i digitalnu ekonomiju, odnosno gospodarstvo. Nacionalni plan oporavka i otpornosti Republike Hrvatske predviđa čak 40 posto ulaganja u zeleni, održivi razvoj, a ovo čemu ovdje svjedočimo je utjelovljenje u konkretan projekt. Osim toga što imamo pogled usmjeren prema budućnosti, važno je i da u nadoknađivanju posljedica pandemije koronavirusa u isto vrijeme izgradimo i bolju budućnost, u čemu na ovaj način sudjeluju i Republika Hrvatska i Republika Francuska – naglasio je veleposlanik Gaël Veyssière.

Zadovoljstvo ulaganjem francuskih investitora na području Virovitičko-podravske županije, u kojoj se nalaze čak dva od ukupno tri postrojenja u Hrvatskoj, izrazio je i župan Igor Andrović.

– Ulaganje u obnovljive izvore energije je budućnost i po direktivi Europske unije. Drago mi je da je većina opreme u pogonima ona proizvođača Đure Đakovića, dakle domaća pamet, domaća proizvodnja za otvaranje novih radnih mjesta. Ovi investitori ne žele samo investirati i kupiti postrojenja da bi ih zadržali ovakve kakvi jesu, već žele dodatno uložiti u njih, stoga je veliko zadovoljstvo što su ovdje.

IMG_8721

Mi ćemo im kao lokalna i regionalna samouprava sigurno biti na pomoći i za sve buduće investicije na području Virovitičko-podravske županije – zaključio je župan I. Andrović.

Nakon Slatine, uslijedio je obilazak kogeneracijskog postrojenja na biomasu A&A Bioenergy u Virovitici, a potom je u Dvorcu Pejačević svečano predstavljen program novih investicija ovog fonda vezanih uz obnovljive izvore energije.

(www.icv.hr, mp, mlo, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content