Donosimo veliku proljetnu prognozu, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Stiglo nam je proljeće. Klimatološki je započelo 1. ožujka, a kalendarsko proljeće nam je započelo u nedjelju 20. ožujka u 16:33 sati. Što možemo očekivati tijekom ožujka, travnja i svibnja?

Temperature zraka – očekujemo više (+1°C/+2°C) od višegodišnjih prosječnih vrijednosti (1981.- 2010.). Naravno da su izgledni periodi viših (+) ali i nižih (-) temperaturnih anomalija. Velika je vjerojatnost izraženih toplinskih valova krajem proljeća kao što smo imali prijašnjih godina. Tijekom svibnja su već izgledni i prvi vrući dani uz temperature zraka do 30°C. Ove proljetne sezone je mala mogućnost za dugotrajniji hladniji vremenski period, kao što smo imali slučaj tijekom prošlogodišnje proljetne sezone. Tijekom svibnja očekujemo najveće pozitivno temperaturno odstupanje. Po pitanju kasnih proljetnih mrazeva i ove godine će postojati mogućnost za njih. Zahvaljujući „blagoj“ zimi. 

Oborine – očekujemo manjak oborina. Ipak nije na odmet reći kako za vrijeme jedne grmljavinske oluje (Cb) lokalno može pasti mjesečna, ako ne i višemjesečna količina oborina (mm) tako da je kod prognoziranja oborina teško biti pouzdan. Nedostatak oborina „manjak“ obilježit će proljetni sezonu 2022. godine. Sustavi navodnjavanja u poljoprivredi više nego potrebni. Ovo proljeće trebalo bi biti temperaturama zraka toplije i sušnije, gledajući proljeće u cijelosti.

Izraženiji atmosferski procesi kao što su izraženiji grmljavinski pljuskovi te tuča, krupa ili grad najizgledniji su sredinom i krajem proljeća, kada bi se i temperature zraka trebale polako približavati ljetnim vrućim vrijednostima 30°C.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content