Fra. Celestin Čakarić danas slavi svoj 90. rođendan

Fra. Celestin Čakarić danas slavi svoj 90. rođendan.

Fra Celestin rođen je 1932. godine u uglednoj krojačkoj obitelji u Novoj Gradiški. Imao je dvije sestre i jednog brata. Vrlo brzo mladi Celestin odlazi u novicijat u Vukovar i postaje franjevac. Bio je iz biskupijske župe, a završio je u franjevačkom redu.

Fra. Celestin bio je zadnja generacija mladomisnika za vrijeme kardinala, danas blaženika Alojzija Stepinca. Nakon mlade mise, 5. srpnja 1960. godine, dobio je dekret za svećeničku službu upravo u Virovitici. Došao je tog dana, 19. srpnja, vlakom u dotad nepoznati grad. Tijekom svog prvog boravka u velikoj župi svetog Roka nije prokrstario samo njenim teritorijem, već je propovijedao na prostoru od Slatine do Đurđevca, pomažući braći svećenicima. U ovdašnjem samostanu upoznao je jednog od najvećih franjevačkih glazbenika Kamila Kolba, koji ga je naučio sviranju orgulja.

Svećenički je službovao u nizu župa, ali samo je u dvije bio župnik: Kozari Boku, gdje je uredio izgradnju crkve i samostana te u Đurđenovcu, gdje se još jednom potvrdio u ekumenizmu. U vrijeme komunističkih progona imao je veliku podršku pravoslavnih svećenika i vjernika.

Prije nešto manje od tri godine u župnoj crkvi svetog Roka u Virovitici svečanom svetom misom franjevac Celestin Čakarić proslavio je i 60 godina svečeništva, a imao je samo jednu zahvalu:

-Gospodinu Bogu zahvaljujem za sve – rekao je tada fra. Celestin.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content