KUD „Petar Preradović“ iz Grabrovnice održao redovnu godišnju skupštinu

Kulturno-umjetničko društvo „Petar Preradović“ iz Grabrovnice u petak, 11. ožujka u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održalo je redovnu godišnju skupštinu. Predsjednica Draženka Slavić pozdravila je sve prisutne i upoznala ih s dnevnim redom.

Dopredsjednica Marija Kovačević-Švarbić na početku skupštine se osvrnula na aktivnosti u protekloj godini. Istaknula je da je 2021. godina bila povoljnija od 2020. za rad Društva, ali zbog epidemioloških mjera i određenih ograničenja, nisu radili punim zamahom. Unatoč mjerama, uspjeli su realizirati većinu planiranih aktivnosti.

Tako je veljača bila obilježena maškarama te su članice zajedno s učenicima PŠ Grabrovnica održale maskiranu povorku po mjestu nastojeći tako očuvati običaje vezane uz „fašenke“. Planirani 39. susreti folklora u Grabrovnici krajem ožujka u povodu pjesnikova rođendana, nisu održani zbog epidemioloških mjera.

U travnju su njihove članice sudjelovale na 2. online izložbi pisanica koju je organizirala Udruga „Čuvarice kulturne baštine“ Kladare pod nazivom 8. izložba pisanica i matkanje pisanicama te 1. međunarodna izložba pisanica. U svibnju su sudjelovali u proslavi rođendana grabrovničkog stogodišnjaka koji je, nažalost, preminuo prije nekoliko mjeseci. U lipnju sudjeluju u obilježavanju Dana općine Pitomača prigodnim štandom s domaćim kolačima i delicijama.

275929365 4913295132039292 1843436137689407750 n
Foto: KUD „Petar Preradović“ Grabrovnica

Početkom ljeta održana je 1. likovna radionica s temom lika i djela Petra Preradovića u Petrovom vrtu koji je dio Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića pod vodstvom stručnog voditelja slikara Ivana Lovrekovića. Na radionici su sudjelovali predškolci, učenici nižih i viših razreda iz Grabrovnice, brojni roditelji, članice udruga „Čuvarice kulturne baštine“ Kladare, Guščarice te ljubitelji slikanja iz Grabrovnice i okolnih mjesta. Djela nastala na radionici izložena su u prostorijama PŠ Grabrovnica.

U kolovozu mali i veliki članovi KUD-a su paljenjem svijeća ispred pjesnikove biste u Grabrovnici, te čitanjem stihova i pjesama Petra Preradovića, obilježili 149. godišnjicu smrti našeg pjesnika. U listopadu svojim doprinosom sudjeluju na manifestaciji 21. Izbor najuzornije seoske žene u Pitomači.

Povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje starije članice KUDa održale su radionicu “Kako su naše bake mijesile kruh” učenicima PŠ Grabrovnica s ciljem prenošenja tradicije izrade domaćih pekarskih proizvoda na mlađe naraštaje. U organizaciji Udruge žena „Gušćarice“ pjesmom i grabrovničkim narodnim nošnjama, sudjeluju na još jednoj održanoj Lužđani. Dok u studenom sudjeluju na Umrežavanju seoskih žena u Kladarama.

275638615 946077032766702 2332162676888787316 n
Foto: KUD „Petar Preradović“ Grabrovnica

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježili su paljenjem svijeća ispred škole. U prosincu sudjeluju na Humanitarnom božićnom sajmu u Pitomači na kojem su članice prodavale domaće kolače i božićne ukrase koje su izradile na Božićnoj radionici. Sav prihod bio je namijenjen u humanitarne svrhe. A godinu je završila veselo kićenjem božićnog drvca ispred crkve u Grabrovnici uz vruće lepinje, kuhano vino i čaj.

Tajnica Jasminka Milaković podnijela je financijsko izvješće za 2021. godinu, dok je predsjednica KUD-a Draženka Slavić obraćanjem zahvalila i svim članicama i članovima za rad i trud kroz cijelu prošlu godinu te iznijela plan rada za 2022. godinu. Tako u ovoj godini Društvo planira predstavljanje Grabrovnice nastupima dječje skupine, održavanjem velike Uskrsne radionice, održavanjem 39. susreta folklora, Likovnog druženja u Petrovom vrtu i brojnim tematskim radionicama te nastavkom suradnje s udrugama u mjestu i okolici, kao i sudjelovanje na svim kulturnim i humanitarnim događanjima u općini Pitomača.

(www.icv.hr, mkš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content