KULTURNI MOZAIK O suvenirima „Grofinjero“, strip radionicama u Gradskom muzeju, Čitateljskom klubu „Nije bilo slučajno“ te jednoj književnoj preporuci

Centar za posjetitelje „Dvorac Janković” u Suhopolju postao je ponosni vlasnik novih suvenira zanimljivog naziva „Grofinjero“.  Riječ je o vrlo maštovitim ilustracijama grofa i grofice, te Zlatnog jelena koji je bio jako poznat u Suhopolju jer je postojalo tzv. svratište Kod Zlatnog jelena u kojemu je bila vrlo popularna špajz karta sa širokom paletom jela te jedna posebna ilustracija koja predstavlja domaćeg pijetla kao pravu domaću lokalnu životinju koja može postati jako dobar promicatelj lokalnog turizma. Prelijepi su to suvenir koji pričaju priču o Suhopolju, obitelji Janković i suhopoljskom dvorcu.

Spomenute ilustracije aplicirane su na ženskim i muškim majicama te eko platnenim vrećicama tako da svatko taj suvenir može nositi sa sobom i na sebi. Suveniri će ubuduće biti dostupni posjetiteljima suhopoljskog dvorca bogate povijesti.

A kako se rodila ta ideja i krenula cijela ta priča, otkrila nam je lokalna umjetnica Anja Duršot, koja je te ilustracije osmislila i realizirala u suradnji s višom kustosicom etnografske zbirke Gradskog muzeja Virovitica Jasminom Jurković Petras te grafičkim dizajnerom Igorom Barčancem.

– Oduvijek sam gajila ljubav prema slikanju i gotovo da se ne sjećam razdoblja svoga života kada se time nisam bavila. Ideja za ovaj suvenir došla je sasvim spontano i sve je bilo brzo. Od ideje do realizacije prošla su tri tjedna i sve nam se odlično posložilo. Nas troje, Jasnima, Igor i ja, često se znamo javljati na neke natječaje za amatere, hobiste, a tako se dogodilo i ovaj put. Povodom otvorenja dvorca Jasmina je radila na katalogu o dvorcu i napisala popratne kartice o dvorcu i ukratko o obitelji Janković u kojemu je bila dosta upečatljiva fotografija jednog od tih Jankovića. Bio je to jedan ugledan gospodin s brkovima, nešto malo kraćim hlačama i čarapama koje su bile istaknute. Upravo ti brkovi i čarape su mi se urezali u sjećanje i dali mi ideju da dječjim crtežom ilustrativne naravi nastane Grofinjero – kazala je Anja Duršot.

Sudeći po svojoj kreativnosti ovaj trojac zasigurno će nas vrlo brzo iznenaditi i nekim novim zanimljivim ilustracijama.

STRIP RADIONICE U GRADSKOM MUZEJU

U Gradskom muzeju Virovitica 3. ožujka održana je radionica “Jednostavno, a složeno” kao uvod u niz radionica koje će se tijekom pet tjedana održavati u muzejskom prostoru. Riječ je o radionicama izrade stripa koje su osmišljene u skladu s trenutnom postavljenom gostujućom izložbom „Jednostavno, a složeno“ Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, a koja govori o stripu u Hrvatskoj. Ukupno će biti šest radionica koje će se održavati svaki četvrtak tijekom ožujka u isto vrijeme.

A o tome kako je bilo na prvoj i što posjetitelje očekuje na ostalima, otkrila nam je Anja Brabec, muzejska pedagoginja i voditeljica radionica.

– Nakon održane prve radionice zadovoljna sam i odazivom i rezultatima koje smo napravili. Planiramo ih organizirati svaki četvrtka tijekom ožujka i svaka od njih će imati svoju priču, a na kraju ćemo sve zajedno ukomponirati u jednu cjelinu i napraviti jedan finalni proizvod, a to je vlastiti strip. Radionice smo nekako povezali s izložbom koja je trenutno postavljena u Gradskom muzeju Virovitica, a čija je tema hrvatski strip. Radionice nisu povezane i ne ovise jedna o drugoj pa se priključiti može bilo kada, a namijenjene su starijima od 14 godina – istaknula je Brabec.

Cilj „Stripaonice” je da se mladim sudionicima pokaže kako nastaje strip, naučiti ih kako pripremiti i iskoristiti sve tehnike te kako ga izraditi.

– Kroz različite radionice kraćeg trajanja želimo se upoznati s načinom na koji strip crtači razmišljaju i o čemu sve trebaju voditi računa dok stvaraju neko svoje djelo – rekla je voditeljica radionica, muzejska pedagoginja Anja Brabec.

Nakon uvodne radionice sljedeća pod nazivom “Film u crti; Lik u akciji” održat će se u četvrtak, 10. ožujka. Potom “Izraz; Lik i lik” 17. ožujka, “Zvučim; Boravim” 24. ožujka, “Izrada strip scenarija” 31. ožujka te posljednja “Izrada stripa” 7. travnja. Sve radionice se održavaju s početkom u 17 sati.

ČITATELJSKI KLUB „NIJE BILO SLUČAJNO“

Čitateljski klub „Nije bilo slučajno“ Odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u povodu Međunarodnog dana žena organizirao je književni susret s Leom Brezar, autoricom niza knjiga iz područja pozitivne psihologije. Osim inspirativnog predavanja i razgovora s ovom autoricom sedam knjiga utemeljenih na suvremenoj psihologiji koju vješto isprepliće kroz žanrove u kojima stvara: slikovnica, zbirke pjesama, priručnici i romani, bila je to prilika i za predstavljanje Čitateljskog kluba „Nije bilo slučajno“ Odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Čitateljski klub dobro je poznat svima koji vole knjige i razgovarati o njoj, zaljubljenike u pisanu riječ. Okuplja sve one iznad 18 godina, odnosno korisnike Gradske knjižnice i čitaonice koji vole čitati i kojima će knjiga biti poveznica s drugima.

Gostujući u našoj emisiji „Kulturni mozaik“ njegova voditeljica Silvija Perić pojasnila nam je koja je njegova misija i tko je u njihov klub dobrodošao.

– Naš klub uskoro slavi dvogodišnjicu svoga postojanja. Iako kažu da je čitanje osamljen čin, mi čitatelji u našem klubu čitajući u grupi zapravo zajednički otkrivamo ono što svatko do nas vidi na svoj način. Upravo ta različitost doživljavanja i njihovo međusobno dijeljenje je prava snaga naše čitateljske grupe. Naš Čitateljski klub ne postoji samo radi literature, nego je tu i prilika za sve nas za jedan osobni, intelektualni, društveni razvoj i razvijanje kritičkog mišljenja. Sastajemo se jednom mjesečno, obično posljednji tjedan u mjesecu, dogovaramo se zajedno o knjizi koju ćemo čitati i onda nakon što je pročitamo razgovaramo o njoj, dajemo joj ocjenu, rangiramo je. Osim toga, imamo i neke druge aktivnosti pa smo tako do sada organizirali tribinu na kojoj smo popularizirali našeg zavičajnog autora Milana Nikolića, a preko zoom platforme ugostili smo u našoj knjižnici i književnika Kristijan Novak. Planova imamo i za još neke druge zanimljive aktivnosti – istaknula je Silvija Perić.

A zašto baš „Nije bilo slučajno?

– Čitateljski klub je ime dobio po romanu našeg zavičajnog pisca Milana Nikolića, a osim njega imamo i Čitateljski klub mladih „O čitanju i svem pomalo“ koji je naziv dobio kao parafraza romana naše zavičajne autorice Vlaste Golub. Time smo htjeli dati doprinos našim zavičajnim autorima i na taj način ih također afirmirati – istaknula je voditeljica Čitateljskog kluba „Nije bilo slučajno“ Silvija Perić, te poručila svima koji vole knjigu, druženja, koji žele podijeliti svoj unutarnji doživljaj pročitane knjige i stariji su od 18 godina da im se pridruže i da su dobrodošli u Čitateljski klub „Nije bilo slučajno“ Odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

KNJIŽEVNA PREPORUKA „HUMOR U DOBA KORONE, POTRESA I DR. SR.“

Knjiga koja je nastala kao odgovor na nedaće koje su nas pratile tijekom 2020. godinu „Humor u doba korone, potresa i dr. sr.“ zajednički je  projekt koji potpisuju Dubravka Miljković i Majda Rijavec. Autorice ovo štivo opisuju kao svojevrsnu zahvalu humoru, koji nas je tijekom te čudne godine vjerno pratio i pritom nam pomogao da očuvamo svoje mentalno zdravlje. Ovdje su prikupljene i kategorizirane šale koje su kružile u 2020. godini. Dovoljno je argumenata da u knjigu zavirite: kad ste loše, da budete bolje, a kad ste dobro, da budete još bolje, a možda samo da provjerite što od ovoga još niste čuli. Znanost potvrđuje: ljudi koji su skloni vidjeti smiješnu stranu neke situacije, puno lakše izlaze na kraj s njom i pod manjim su stresom od onih koji vide samo crnu i iritirajuću stranu onoga što im se događa. Dakle, smijte se (osobito ako ništa drugo ne možete učiniti); nasmijavajte druge (osobito kad je to jedino što možete učiniti).

Knjiga je predstavljena i u Virovitici u organizaciji Društva psihologa Virovitičko-podravske županije u okviru 15. tjedna psihologije u Hrvatskoj. Budući da je moto ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna psihologije bio da treba čuvati mentalno zdravlje, povod je bio više nego dobar.

Profesorica Dubravka Miljković zajedno sa svojom kolegicom Majdom Rijavec u knjižničarstvu je sinonim za popularnu psihologiju i njene knjige se vjerno očekuju i zaista rado čitaju. Iza nje je dosad oko 50 izdanih knjiga, uglavnom tematike psihologije svakodnevnog života, a kako je i sama tom prigodom istaknula humor je zaista svojevrstan lijek koji povoljno utječe na tjelesno i psihičko zdravlje. 

– Ova knjiga je puna šala, fora i viceva koji su kružili kroz 2020. godinu, a vezani su uz koronavirus, ali i druge nedaće koje su nas snašle. Jako me veseli što se ljudima knjiga zaista dopala, mnogi pitaju hoće li izaći i nastavak, a mi imamo „štofa“ za još tri knjige jer nas te nedaće ne napuštaju. Mogu vam reći da je humor netko usporedio s mijenjanjem pelena, neće trajno riješiti problem ali bar na neko vrijeme će ti biti lakše i bit ćeš podnošljiviji svima oko sebe, a i oni tebi – poručila je kroz smijeh D. Miljković.

Svima nam je danas i te kako potreban smijeh, stoga ako želite veliku dozu smijeha, knjiga „Humor u doba korone i dr. sr.“ odlična je preporuka.

(www.icv.hr, rtk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content