Udruga HVIDR-a najaktivnija je braniteljska udruga u Đurđenovcu koja se zalaže i humanitarnim radom

U manjim sredinama poput Đurđenovca u Osječko-baranjskoj županiji, raznovrsne kulturno-umjetničke, sportske, umirovljeničke i braniteljske udruge igraju veliku ulogu. Nema ih puno, a s druge strane, puno toga valja ispričati. Kada je riječ o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, onda se tu doista ima što ispričati, a za to je najvećim dijelom zadužena najaktivnija braniteljska udruga u Đurđenovcu – Udruga HVIDR-a.

– Htjeli mi to ili ne, svake nas je godine sve manje, što zbog starosti, što zbog bolesti. Nekad nas je bilo stotinu, a sada jedva 40 članova – rekao nam je s vidljivom sjetom predsjednik Đurđenovačkih hvidraša Zlatko Šumrada, koji obnaša tu dužnost već treći mandat.

– Nekada, osim što smo bili mlađi, u sebi smo nosili i više energije. Hvidra je osnovana još za vrijeme Domovinskog rata 1994. čim su se stvorili uvjeti za njeno osnivanje. U početku smo djelovali kao ogranak HVIDRA-e Našice, a krajem devedesetih, zajedno s Hvidrom iz Feričanaca počeli smo djelovati zasebno. Velika zaslugu da je HVIDR-a postala i opstala imaju svi prijašnji članovi na čelu s braniteljem Vukovara i dugogodišnjim predsjednikom, nažalost pokojnim Ivanom Vukovićem. On je tu našu organizaciju oformio i značajno učvrstio te nam dao dobre naputke kako treba nastaviti dalje – prisjetio se predsjednik đurđenovačke Hvidre Zlatko Šumrada.

predsjednik sumrada

Sa Zlatkom su u društvu bili i njegovi najbliži suradnici, predsjednik Nadzornog odbora udruge Dragan Deković i član predsjedništva udruge Zdravko Knežević, koji su se prisjetili svojih ratnih puteva. Dragan je branio istočnu Slavoniju, a Zdravko je više bio u zagrebačkim postrojbama na bojištima uz rijeku Unu i Banovini, a sada zajedno s predsjednikom Zlatkom vode jednu drugu borbu – borbu za dostojanstvo hrvatskog branitelja i čovjeka općenito.

– Prvenstvena nam je zadaća braniti dignitet Domovinskog rata, obilježavati obljetnice i obilaziti naše kolege branitelje u potrebi. No, isto tako nam je zadaća i djelovati humanitarno. Tako smo na primjer, kako i koliko je tko mogao, financijski pomogli naše kolege branitelje iz potresom pogođenog područja Banovine. Sjećam se da smo kao udruga tu godinu strašnih potresa završili s 3000 kuna “u plusu” i taj novac smo donirali Općoj bolnici u Sisku. Na tome nam je ravnateljica bolnice posebno zahvalila, što nas je uistinu učinilo sretnima – rekao je Zlatko, predsjednik udruge koja je draga svim žiteljima ovog kraja, ali posebno Općinskoj upravi Đurđenovca i načelniku Hrvoju Topaloviću koji uvijek ističe posebnost i ponos na 500 đurđenovačkih branitelja, od kojih je 20-ak vukovarskih dragovoljaca.

IMG 20220316 102236

Kako bi iskazali zahvalu svojih mještana, Općina Đurđenovac im je adaptirala braniteljske prostorije u zgradi nekadašnje škole u Đurđenovcu. Prema riječima predsjednika Šumrade, prostor u potpunosti zadovoljava sve njihove potrebe i aktivnosti, kao što su psiho-socijalni rad s braniteljima, održavanje tribina, radionica, rad na projektima i drugi sadržaji.

– Prvenstveno je za to zaslužan načelnik Topalović s kojim imamo odličnu suradnju, ali isto tako i svi drugi koji nam pomažu. Jedan od njih je i nekadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a sada predsjednik HVIDR-a Slatina Nenad Križić koji uvijek pritekne u pomoć kada nam je potrebno. Također, imamo i dobru suradnju s drugim braniteljskim udrugama u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji jer treba nas biti što više da ostane što više onih koji će i dalje prenositi istinu o Domovinskom ratu na buduće naraštaje – zaključio je predsjednik HVIDR-a Đurđenovac Zlatko Šumrada.

(www.icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content