SDP VPŽ Na konferenciji za medije predstavili program očuvanja antifašističkih vrijednosti

U organizaciji ŽO SDP Virovitičko-podravske županije danas (subota) održana je konferencija za medije na temu “Antifašizam danas, antifašizam sutra”.

Na konferenciji su govorili Mate Vukušić, predsjednik ŽO SDP Virovitičko-podravske županije, Dejan Glišić, predsjednik braniteljske udruge antifašista RH, BRANA, Vinko Kovačić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za ratne veteran te Vladimir Jurić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista VPŽ.

U uvodu Mate Vukušić, predsjednik ŽO SDP Virovitičko-podravske županije, istaknuo je značaj antifašizma kao vrijednosti koja je ugrađena u sve države na svijetu te ju je kao takvu nužno čuvati i prenositi i slijedećim generacijama u Hrvatskoj.

IMG 0555 Custom

U Hrvatskoj se stječe dojam kao da je antifažizam nešto štetno za našu povijest pa će kroz udruge antifašista i novoosnovanu Zajednicu udruga antifašističkih boraca i antifašista VPŽ članovi svojim radom to mišljenje mijenjati i spriječiti krivu valorizaciju povijesti, rekao je M. Vukušić.
U Hrvatskoj je danas oko tri tisuće spomenika koji govore o važnosti antifašizma pa će, uz obilježavanje svih važnih obljetnica, jedna od zadaća udruga biti i njihovo očuvanje, naglasio je.

IMG 0563 Custom

Dejan Glišić, predsjednik braniteljske udruge antifašista RH, BRANA predstavio je rad udruge, dok je Vladimir Jurić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista VPŽ objasnio kako se Zajednica sastoji od tri udruge na području naše županije koje djeluju u Virovitici, Orahovici i Slatini.

– Glavna zadaća nam je očuvanje tradicije antifašizma na našem području. Uz područja koja smo dosad pokrivali, slijedi nam proširenje aktivnosti na Pitomaču- rekao je V. Jurić.

IMG 0565 Custom

O važnosti antifašizma kroz kratki put kroz povijest Hrvatske govorio je Vinko Kovačić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za ratne veterane. -Izuzetno je važno da ne dozvolimo krivotvorenje povijesti od malobrojnih dijelova društva. Naša je zadaća održati vrijednosti antifašizma.

Na kraju krajeva, jedna teza koja se polako provlači kod naših političkih neistomišljenika je da je na temeljima Domovinskog rata nastala ova država. Ova država nastala je i na temeljima Domovinskog rata, ali je ona nastala povijesnom borbom partizana i antifašističkih boraca koji su se stavili na stranu pobjednika, a obranjena je u Domovinskom ratu. Svi smo mi dužni to prenijeti mladim naraštajima i ponavljati da se to ne zaboravi – rekao je V. Kovačić. (www.icv.hr, mš, mlo, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content