Suzani Fuks srebro, a Saneli Bubaš i Zoranu Putnikoviću državna bronca: Postignuti novi veliki uspjesi slavonskih kuhara na Državnom prvenstvu u Varaždinskim toplicama

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održani su 14. Dani hrvatskog kulinarstva, odnosno Državno prvenstvo kuhara na kojem se okupilo 150 najboljih hrvatskih kuhara i slastičara.

Kulinarsko je druženje započelo Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. I tu već počinje slavonska ‘berba’ medalja. Naime, kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ani Vrbovski i Franji Mikinac pod mentorstvom Marije Bošnjak. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari. Prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci. Prvaci države i najbolje škole osvojili su, osim laskavih titula, novčanih i sponzorskih nagrada, i stipendije za školarinu na Visokoj školi Aspira.

U nastavku natjecanja Slavonci su osvojili još niz medalja i diploma. Najsjajnija je ona slastičarke Suzane Fuks iz Udruge kuhara i slastičara grada Slatine koja je osvojila srebro u desertu.

-Što reći, ovo mi je bilo prvo natjecanje i odmah srebro, presretna sam i ponosna. Krenula sam stopama svoje ‘šefice’ Sandre Jadek, danas najbolje slastičarke u Hrvatskoj koja mi je i najveći uzor svojim predanim radom i kvalitetom. Pripremala sam tortu naziva ‘Suzina torta’ koja se sastojala od biskvita od tostiranih lješnjaka, hrskavi dio bio je od karamelizirane čokolade, žele od maline, a krema od vanilije aromatizirana pastom od pistacije. I sve je ispalo super, ne mogu biit sretnija – rekla je Suzana Fuks.

Suzana-Fuks-i-Sanela-Bubas-Custom

Njena kolegica iz udruge, Sanela Bubaš, osvojila je broncu u desertu.

– Moja torta je imala naziv ‘Zimska torta’ i sastojala se od joconde biskvita, hrskavi dio se sastojao od royaltine biskvita, čokolade i praline paste, mousse od bijele čokolade aromatiziran cimetom, karamelizirane jabuke, mousse od mliječne čokolade i lješnjak paste. Puno mi znači biti dio tima Sandre Jadek, to je neprocjenjivo iskustvo i od nje sam puno naučila i mogu reći kao i Suzana, da mi je baš Sandra uzor u ovom poslu jer kad svaki dan radiš s njom vidiš koliko je temeljita i uporna, a sve radi s osmjehom – rekla je Sanela.

Broncu je oko vrata stavio i Orahovčanin ‘u dresu’ Udruge kuhara i slastičara Slatine, Zoran Putniković, u restoranskom meniju.

-Medalja je oko vrata i mojoj sreći nema kraja. Moja kategorija je bila Umjetnost kuhanja – jednostavni obrok/gablec. U prvom dijelu salatnog obroka pripremio sam miješanu osvježavajuću salatu, u drugom dijelu jednostavnog toplog obroka, radio sam perket od soma s domaćim širokim rezancima, a u trećem dijelu pripreme jušnog jela napravio sam varivo od kelja te uz to domaću kobasicu. Trebalo mi je 2,5 sata za kompletnu pripremu i na kraju je sve odlično ispalo – kaže brončani Putniković.

Zoran-Putnikovic-2-Custom

Više nego zapažene rezultate ostvarili su članovi Udruge kuhara Osječko-baranjske županije. Saša Ninković osvojio je broncu.

-Ovo mi je dobar motiv za daljnji rad i edukaciju. Formatom natjecanja sam zadovoljan kao i kritikama sudaca. Sve skupa je jako dobro organizirano i ovo je za mene jedno predivno iskustvo – rekao je Saša.

Domagoj Kolar u kategoriji Mistery Box kuhanje pred publikom osvojio je diplomu.

-Na ovom natjecanju nisam očekivao ništa osim dobre zabave s kolegama iz struke. Osvojio sam diplomu jako sam zadovoljan rezultatom što biti odličan segment u mom životopisu. Moram se zahvaliti Restoranu Romberg iz Belišća za sponzorstvu i podršci te mojoj Udruzi iz Osijeka na velikoj pomoći – rekao je Domagoj.

Antonio Tot u kategoriji Umjetnost kuhanja osvojio diplomu.

-Ovo je za mene bilo ogromno iskustvo i poticaj da uložim još veći trud i puno više učim u svojoj struci. Zahvalan sam Hotelu “Lug” iz Luga na podršci i sponzorstvu i radujem se svakom novom natjecanju koji će me dodatno profilirati i pomoći u izgrađivanju u ovoj struci – rekao je Antonio.

Strukovna-Vinkovci-Custom

Osim natjecateljskog dijela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama slastičarke Sandre Jadek i njenog kolege po struci, Josipa Bošnjaka, s temama “Savršena mirror glazura”, “Francuska prhka tijesta”, “Vučeni i puhani šećer” te “Oslikavanje torti paint brush tehnikom”.

Cijelu priču začinili su i vrhunski majstori kuhinje koji su održali masterclass radionice, a oni su svjetski poznati kuhari Gianluca Tomasi, Ljubica Komlenić i Alma Rekić, dok je okuse Grčke približila chefica Tsitsinoudi Magdalini. U sklopu manifestacije kuhari su imali priliku naučiti i tehnike izrade tradicionalnih specijaliteta trnovečke makovnjače i mlinskog kolača, isprobati meso pripremljeno na Green Egg roštilju, i nove proizvode glavnog pokrovitelja Podravke.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content