Danas je petak 13.: Znate li zašto je ovaj datum došao na loš glas?

Danas je petak 13., najomraženiji od svih datuma. No, znate li zašto je ovaj „ukleti datum“ došao na loš glas? Postoje brojna objašnjenja zašto se petak 13. smatra nesretnim datumom. Prema biblijskom tumačenju nekoliko je događaja povezano s ovim datumom: neki povjesničari tvrde kako je na taj dan Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa upregnuo svoju arku te da se na taj datum srušila i Babilonska kula.

U Novom zavjetu stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom tijekom posljednje Isusove večere, a upravo taj trinaesti bio je Juda koji je na koncu izdao Isusa. Na petak 13. i to u studenome 1307. godine Filip IV., francuski kralj, uhitio je stotine templara.

U novije vrijeme na ovaj datum dogodile su se nesreće koje su samo pojačale mit oko petka 13. Pretpostavlja se kako se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na burzama. Poslovni neuspjesi i bankroti potaknuli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Wall Streetu. Dan je zapamćen kao „crni petak“ i nakon toga je iznova Amerikancima ulijevao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak svijeta, prvenstveno u Europu gdje je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Logičko objašnjenje općeg straha koji se javlja na ovaj dan nije moguće pronaći jer za to ne postoji ni valjan razlog. Naime, prema statističkim podacima broj nesreća tijekom petka 13. nije ni veći ni manji nego ostalih dana u godini. Ovaj datum nekima predstavlja dobar povod za humor, dok postoje i oni koji se uistinu pridržavaju određenih pravila.

Tako izbjegavaju poslovne ili neke druge važne sastanke ili ih pokušavaju zakazati nekog drugog dana. Vjeruje se kako mijenjanje posteljine ili rezanje noktiju na petak 13. donosi lošu sreću, te je potrebno izbjegavati prijevozna sredstva, oštre predmete i sve što bi na bilo koji način moglo ugroziti život. U mnogim zapadnjačkim zemljama mnoge zgrade nemaju 13. kat, a ni mnoge kuće nemaju kućni broj 13.

Ako danas primijetite da su vozači ekstra oprezni, da ljudi u strahu pogledavaju oko sebe ili vam se prijatelj javi kako je ipak odlučio ne izaći van, vrlo vjerojatno samo čekaju da prođe opasnost koju sa sobom nosi ovaj datum.

(www.icv.hr; ml, slobodnadalmacija.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content